Het grote borrelpraat forum

Algemeen => Kookkunsten & tips => Topic started by: Cobus on 12 December 2009, 18:17:32

Title: Dessert ideeën
Post by: Cobus on 12 December 2009, 18:17:32
lijkt me lekker, nu nog een vertaling vinden vanuit het deens :

Så er det endelig ved at være jul, og det betyder jo traditionen tro dejlig julemad efterfulgt af årets bedste dessert - Risalamanden.

I tilfælde af, at du ikke helt kan huske hvordan man laver en lækker risalamande, er her en opskrift der garanterer et godt resultet. Husk at putte en hel mandel i risalamanden, så i undgår at skulle spille terninger om mandelgaven!

Ingredienser:
(3-4 pers.)

1 dl vand
60 g grødris (ca. ¾ dl.)
4 dl sødmælk
Korn af ½ stang vanilje
1-2 spsk sukker
10 smuttede, hakkede mandler
1 hel mandel
3 dl piskefløde
200 g kirsebærsauce

Fremgangsmåde:
Vandet bringes i kog i en tykbundet gryde. Drys risene i det kogende vand under oprøring og kog dem i ca. 2 minutter. Tilsæt mælk og vanilje. Bring det i kog under omrøring. Kog grøden ved svag varme, under låg, ca. 35 minutter. Rør i den af og til. Afkøl grøden. Rør den med sukker og mandler. Pisk fløden til et let skum og vend den i grøden. Sæt desserten koldt og anrettes i høje portionsglas.
Varm kirsebærsaucen op og hæld den forsigtigt over risalamanden.

(http://www.zoommagazine.dk/img/artikler/risalamande-art9001.jpg)(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Risalamande.jpg)
Title: Ruwe vertaling van google
Post by: Cobus on 12 December 2009, 18:19:00
Vertaling van het Deens in het Nederlands
Dus eindelijk staat te worden Kerstmis, en dat de meer traditioneel heerlijk kerstmenu, gevolgd door de beste dessert van het jaar - Risalamanden betekent.

In het geval dat je niet precies weet hoe je een heerlijke risalamande kok, hier is een recept dat garant voor een goed resultaat. Vergeet niet om een hele amandel zetten risalamanden, dus voorkomen dat dobbelstenen spelen op amandel cadeau!

Ingrediënten:
(3-4 pers)

1 dl water
60 g grødris (ongeveer ¾ dl.)
4 kopje volle melk
Korrels van ½ vanille stok
1-2 eetlepels suiker
10 popped, gehakte amandelen
1 hele amandel
3 dl slagroom
200 g kersen saus

Methode:
Het water aan de kook gebracht in een dikke bodem pan. Strooi de rijst in kokend water oprøring en kook ze in ca.. 2 minuten. Voeg melk en vanille. Breng aan de kook terwijl roeren. Kook de soep op laag vuur, onder een deksel, ca.. 35 minuten. Buizen nu en dan. Cool pap. Tube met de suiker en amandelen. Klop de room tot een lichte schuim en zet hem in de pap. Zet koud dessert en Serveer in hoge glazen gedeelte.
Warme kersen saus en giet het voorzichtig over risalamanden.
Title: Re: Dessert ideeën
Post by: Johnny_Rook on 12 December 2009, 18:55:10
Of niet aan elkaar vast schrijven. Ris a la mande.
http://www.ah.nl/recepten/recept?id=462476 (http://www.ah.nl/recepten/recept?id=462476)
http://www.ehow.com/how_5186630_make-mande-danish-rice-pudding.html (http://www.ehow.com/how_5186630_make-mande-danish-rice-pudding.html)
http://risalamande.com/ (http://risalamande.com/)
Title: Re: Dessert ideeën
Post by: Johnny_Rook on 24 January 2010, 13:28:10
Zou dit lekker zijn? Een dessert-pizza.
Wat zit erop? Het lijkt wel jam.
Ik stel voor dat Marco deze eerst probeert. Mirrrr mag de jam vervangen voor honing.

(http://www.turbophoto.com/Free-Stock-Images/Images/Dessert%20Pizza.jpg)
Title: Re: Dessert ideeën
Post by: Isis on 03 February 2010, 18:47:16
Ik stem voor zelfgemaakte griesmeelpap met aardbeiensaus :D http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/nagerechten/grootmoeders-griesmeelpap-5625.html (http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/nagerechten/grootmoeders-griesmeelpap-5625.html)