Het grote borrelpraat forum
Algemeen => Kookkunsten & tips => Topic started by: MrDie on 09 December 2009, 02:12:38
-
Geroosterde tomatensoep.
Recept te vinden op http://kokrobin.wordpress.com/2008/05/23/roasted-tomato-soup/ (http://kokrobin.wordpress.com/2008/05/23/roasted-tomato-soup/)
(http://i49.tinypic.com/14lnc75.jpg)
Goed voorbereiden.....
(http://i49.tinypic.com/vevh21.jpg)
Geen Carbonnieux.... maar wel heel lekker.
(http://i49.tinypic.com/hrdfzt.jpg)
Alles klaar? 1......2.......3.........go!
(http://i50.tinypic.com/fp8ic.jpg)
pfff, wat een zeikui, ben nog eens begonnen en jankt al.....
(http://i45.tinypic.com/iyhrnd.jpg)
Choppie choppie is klaar
(http://i49.tinypic.com/f2vr61.jpg)
Met lekkere pommodori
(http://i50.tinypic.com/2z6846e.jpg)
.... en ui
(http://i50.tinypic.com/rh5usz.jpg)
.... en knoflook
(http://i46.tinypic.com/5boaav.jpg)
In de oven op 240 graden
(http://i48.tinypic.com/vh9rig.jpg)
half uurtje later....
(http://i49.tinypic.com/2m3i7ap.jpg)
een van de zeldzame foto's van MrDtm
(http://i50.tinypic.com/33kajc3.jpg)
De boel hoort een beetje zwart te worden. Dit is dus nog niet genoeg...
-
Hier komt het voordeel van een goede SLR wel naarboven drijven. Of heb je erg goed licht in de keuken?
Ik zie een aanzetzetstaal, heel goed. Wat ik niet 123 zie is de paprika, die kleurt juist lekker makkelijk zwart.
-
Hier komt het voordeel van een goede SLR wel naarboven drijven. Of heb je erg goed licht in de keuken?
Ik zie een aanzetzetstaal, heel goed. Wat ik niet 123 zie is de paprika, die kleurt juist lekker makkelijk zwart.
En ik mis een aardappel, een prei en een wortel... lekker blenden ;)
-
Hier komt het voordeel van een goede SLR wel naarboven drijven. Of heb je erg goed licht in de keuken?
Ik zie een aanzetzetstaal, heel goed. Wat ik niet 123 zie is de paprika, die kleurt juist lekker makkelijk zwart.
paprika moet nog even apart. Was niet in huis. Die kunnen ook prima even aanschroeien direct op de pit en afmaken op een grillplaat.
En ik mis een aardappel, een prei en een wortel... lekker blenden ;)
Nee, dit recept was zonder. Op zich klopt dat wel. Wortel heeft de neiging de smaak naar zich toe te trekken en het gaat juist om de subtiele invloed van de grillsmaak. Ook vlakt wortel de smaak wat af: het kan verschillende smaken samenvoegen tot een smaak. Dat wil je in dit geval juist niet. De aardappel is vooral een bindmiddel. Aangezien de soep met weinig toegevoegd vocht wordt gemaakt, is inbinden niet echt nodig. De prei zou op zich kunnen. In dit geval komt de "bite" uit basilicum die er uiteindelijk nog bijkomt.
[fotonerdstand]
licht in de keuken was niet ideaal. invulflits op 2/3 tot 1 1/3 stop onderbelichting om de contrasten terug te krijgen. Daarna in lightroom de witbalans weer goed gezet en nog wat kleine correcties. Wel even vlugvlug gedaan dus was eigenlijk nog niet tevreden.
[/fotonerdstand]
-
Pizza, laat op de avond met onscherpe foto's
Gebruikte apparaat, elektrische pizza oven met steen, goed voor temps tot 470 graden celsius.
(http://i47.tinypic.com/28i530j.jpg)
Eigengemaakt deeg uit de vriezer, precies zoals ik het niet hebben wil
(http://i46.tinypic.com/t5nho5.jpg)
Beetje tomatenprut erop
(http://i46.tinypic.com/2vvrtk1.jpg)
Toppings ansjovis, olijven, kappertjes en kaas uit een zakje. Normaliter rasp ik zelf.
(http://i50.tinypic.com/34eamty.jpg)
Na 5 minuten in de oven
(http://i47.tinypic.com/2k0unt.jpg)
Hij was wel lekker, maar ik heb zo veel beter gemaakt. Komt door het tijdstip.
En ze kunnen er veel mooier uitzien.
Een van mijn favorieten is de Margherita.
Plain old tomatensaus, mozzarella en basilicum.
Die post ik de volgende keer.
-
Ziet er toch beter uit dan wat ik meestal fabriceer als ik pizza maak:P
-
Ziet er toch beter uit dan wat ik meestal fabriceer als ik pizza maak:P
Maarrrr binnenkort niet meerrrrr.
-
Pizza in zwart/wit is niks.
Deze vond ik nog, eveneens niet helemaal geslaagd.
Te dunne rand, teveel toppings, waardoor er vet op de steen komt.
Dan staat echt je hele huis blauw, dan moet de pizza er uit. Deze had wat langer mogen hebben.
Ik neem nooit de moeite om foto's van pizza te maken, meestal is het gelijk aanvallen met blaren in de mond als gevolg.
(http://i48.tinypic.com/fpcxaa.jpg)
-
/me wil ook zoń steentje ....
De kids zijn helemaal gek op pizza, maar ik hou niet zo van voorgefabriceerde meuk .... ( de oven en verse pizza van de appie gaan dan nog net )
Maar zoń steen, ik betwijfel of die ooit zal afkoelen ....
-
Wat bedoel je? Een ovensteen of een electrische pizzapan? (laatste heb ik)
Nee, supermarktpizza's zijn shit.
-
Dat pizza apparaat, een steen is ook niet praktisch, met kinderen
-
Pizza apparaat is inclusief steen. Hebben?
-
Pizza apparaat is inclusief steen. Hebben?
hebben is altijd leuk, maar dat bedoel je vast niet op die manier ;)
-
Jawel, hoor. Mirrrr wilde niet, wat kan mij het schelen. Het is nl. een apparaat dat je zelf niet koopt.
-
MAW NAW gegevens. (niet hier)
-
MAW NAW gegevens. (niet hier)
Pfff, een keertje wat vet op de steen en hij moet er gelijk uit??? :P :P ;D Of heb je inmiddels een houtgestookte steenoven gebouwd in de achtertuin?
-
Nou, nog even het vervolg op de gegrilde soep.
Gisteren is de soep aan het publiek getoond.
Na eerst nog wat paprika's en een paar tomaatjes flink zwart gestookt te hebben, deze ontveld en in blokjes gesneden aan de gezeefde soep uit de voorgaande aflevering toegevoegd. Niet te zuinig met zout en peper de soep afgemaakt. Eindproduct is dus een pan soep uit dik 8 kilo ingredienten. Met maar een 3/4 liter bouillon op het totaal (meer nodig voor het pureren) is het een waar feest voor de papillen geworden. Gegarneerd met een bolletje creme-fraiche met gesneden verse basilicum erdoor en een beetje parmezaanse kaas. Geserveerd met een bolletje met rauwe ham, lepeltje pesto en een paar brokjes parmezaan en het bezoek was helemaal happy.
-
Zeer geslaagd dus.. ;)
-
Yep, de oudste was vorige week 7 geworden en gisteren de familie e.a. over de vloer. Vandaag alsnog de sushi gegeten die hij eigenlijk vrijdag al had gekozen als eten vanwege zijn verjaardag. Niet zelfgemaakt maar vooral gehaald bij de plaatselijke Japanner. Was weer buitengewoon lekker. Ik heb nog wel een paar kiekjes gemaakt voor Jeroen. Zal ze later posten.
-
As promised, pizza Margherita. Daar had ik die basilicum voor nodig.
Je ziet dat met wat meer aandacht wel een fatsoenlijke rand te krijgen is.
Deze is met de hand uitgeklopt, de vorige met een dikke deegroller.
Er zit bijna een hele bal mozzarella op, daar zie je niets van terug.
Helemaal versmolten met de tomatensaus. Volgende keer snijd ik de mozzarella iets dikker,
zodat je de afzonderlijke plakken kaas kunt herkennen. Dan mag hij nog een tikje langer, randen
kunnen iets bruiner. Lekker was hij wel.
@Mirrrr: hebben, zo'n pizza-oven?
(http://i47.tinypic.com/6qd2sk.jpg)
(http://i47.tinypic.com/345lb0p.jpg)
-
Voor de newbie's van de pizzamaker: Eerst even een kwartiertje inbranden op stand 3.
Beste starttemperatuur voor de pizza is stand 2, vlak voor het naar binnen schuiven op stand 3.
Dan zijn de spiralen weer lekker roodgloeiend. Hoe dikker de pizza, hoe lager de starttemperatuur.
Voor een rijk belegde pizza bijv. 1,5. Maar je wil de pizza niet te dik, je kwakt er makkelijk teveel toppings op.
Elke Bestron is weer anders, ik heb er 2 (eentje elders) en er zitten wat verschillen in de regelweerstand.
Het zou kunnen zijn dat de eerste pizza een beetje mislukt, je moet het apparaat een beetje leren kennen.
Verbrande bodems heb ik nooit.
-
Zoals in pizzatopic besproken
Die Bodemm was erg goed, ik hou niet van hardgebakken ( wat met de apPIeZZA's wel gebeurt ) anders zijn de toppings weer niet gaar .... ohhw bother ...
Nu een prima pizza, wel 80% uit voorbereid, maar wel kwaliteitsingrediënten ( op de mozzarella na, euroshopper ) maar de smaak, die er niet is bij die kaas :) is goed.
Even studeren op de tomatenbodem, of ik die zelf WIL maken, of een lekkere bolognese uit een pakje / potje.
Voor Aaron is het ham en salami, meer niet, ik denk wel regelmatig iets erop te gooien wat niet hoort
Ook nog een receptje bedenken voor de inlegpan, moet ook iets mee te doen zijn :)
-
Ziet er er super uit. Ik maak wel eens pizza uit een gewone heteluchtoven, maar dat blijft rommelen.
Pizzabodem hoort flexibel te zijn. Kijk maar eens hoe Italianen het eten: ze snijden een stuk af, vouwen het dubbel en eten het dan uit de hand. Dubbelvouwen gaat alleen goed als ie soepel is. En het is ook lekkerder.
-
Ziet er zekers goed uit, als wij pizza eten , halen we die bij de Italiaan hier in de buurt, Ik vind die voorgebakken pizza's nooit zo lekker, vooral de bodems niet, of ze zijn te hard of te droog..
-
Even terugkomend op De Tomatensoep, AH heeft deze week normale Hollandse tomaten in de bonus.
Gezien de royale hoeveelheden, ik had een kilo of 4, MrDtm 7, valt hier wat voordeel te halen.
Het zijn niet de exquise tomaten die MrDtm gebruikt heeft, maar mits goed gerijpt kan met deze tomaten
een erg smakelijk resultaat bereikt worden. Ik ga morgen weer een aantal kilo's inslaan.
-
En nu het resultaat voor zover.
Het waren zoveel tomaten, dat kon niet in een batch, dus eerst alleen wat tomaten.
(http://i45.tinypic.com/i77qyb.jpg)
Resultaat na enige tijd in een hete oven
Zeker niet ontevreden.
(http://i48.tinypic.com/34zwva0.jpg)
Tweede batch, nu met rode uien, paprika, knoflook en pepertjes.
(http://i48.tinypic.com/33bdcsi.jpg)
Tweede batch ging veel harder, paprika verbrandt snel, terwijl de tomaten veel langer kunnen hebben.
Ik heb deze er maar wat eerder uitgehaald.
Volgende keer doe ik de tomaten helemaal afzonderlijk van de rest.
Door het lage vochtgehalte bruinen de ui en paprika veel sneller. Verkolen is niet de bedoeling.
(http://i46.tinypic.com/2cgy5xi.jpg)
-
Kan je geen 2 lades gebruiken ?
de tomaten bovenin, en dan de rest eronder ?
of heb je echt het grilldeel nodig
-
Het is een grote bak, hoor. En mijn oven maar klein.
De grill komt er niet aan te pas, heb ik niet. Gewoon gasovenstand 8.
Een grill zou wel uitkomst bieden. Een beetje geroosterd van boven is voldoende.
-
Even de soep afmaken, er zit niet veel actie in de foto's.
Achtereenvolgens soep na zeven, de soepballetjes (staat niet in recept, maar vind ik lekker)
en de definitieve soep. Lichte kleur komt door toegevoegde room.
Het is weer veel te veel, dit is een 10 liter pan. Ik kan geen normale hoeveelheden maken.
(http://i50.tinypic.com/i4omxw.jpg)
(http://i50.tinypic.com/oa3hx5.jpg)
(http://i45.tinypic.com/aynhvo.jpg)
-
Euhhmm... groene plank = groente en vers fruit
vlees = rode plank
-
Gewoon goed schoonmaken, die plank. Deze kan in de vaatwasser. Houten planken niet.
Waarom zijn mijn foto's vierkant geworden? Heel apart.
-
/me heeft de width aangepast, zodat ze op het scherm passen
-
OK. Ik dacht al dat ik gek werd. Waren ze zo groot?
-
Neuhh
maar forum werkt het best op max. 850 breed - en ik heb ook soms foto's van +2000 pix's
( kijk in je eigen post dmv edit hoe je het on the fly kan aanpassen )
-
Ik kan ze natuurlijk in tinypic al kleiner maken. Heel groot is inderdaad niet nodig.
-
Hè, ik vergeet haast te eten. Nu maar ff snel doen.
Hier dus wel haasbiefstuk, zonder gebluf. Ik kijk wel even of ik een foto maak.
-
Hè, ik vergeet haast te eten. Nu maar ff snel doen.
Hier dus wel haasbiefstuk, zonder gebluf. Ik kijk wel even of ik een foto maak.
Eet smakelijk :)
-
Eentje, dan. Ze lagen net in de pan.
(http://i46.tinypic.com/2mo4kuw.jpg)
-
Water loopt me in de mond.. :yes:
-
Ze zitten in de buik. Ze zijn naderhand natuurlijk nog wel wat meer gebruind. Foto genomen tijdens de eerste minuut.
Post jij ook eens wat kookfoto's Barb. Voor mijn part blauwe bietjes. Laten we het topic levendig houden. Dit geldt trouwens voor iedereen.
Desnoods post je een foto van een frikandel speciaal.
-
Ziet er wel verdomd lekker uit Jeroen!
-
Ik had de foto beter iets later kunnen nemen. Wat meer gebruind oogt beter.
Ze zijn geslaagd. Mooi rosé met bearnaisesaus uit een potje weliswaar.
+ gebakken piepers en salade. Lekker simpel.
-
Van mij mogen ze altijd best een beetje rood, de rest, het gebakken aardappeltje en salade klinkt perfect!
Heb net nog maar even een puntje varkenshaas wat nog in de koelkast lag van het weekend, tussen een bammetje gestoken en opgegeten. Had behoorlijk trek gekregen na die foto ;)
-
Ik weet trouwens niet wat ik lekkerder vind, ossenhaas of varkenshaas.
Het advies voor varkenshaas is altijd compleet doorbakken, maar dat doe ik niet. Liever wat risico nemen.
Als je naar een beetje restaurant gaat, wordt je everzwijnfilet absoluut niet doorbakken.
Volgens mij is de kans op parasieten bij die beesten veel groter.
Ik weet niet wat voor ossenhaas ik had, maar ze waren vrij klein. 1,5 à 2 kg.
Een 'echte' ossenhaas is veel zwaarder.
Heb ik dan vlees van een hele kleine koe, of eentje met een zwakke rugspier?
Alhoewel, deze zijn niet veel zwaarder:
http://www.vleesbezorgen.nl/nl/pul-hereford-uruguay-ossenhaas-heel-geportioneerd.html (http://www.vleesbezorgen.nl/nl/pul-hereford-uruguay-ossenhaas-heel-geportioneerd.html)
-
Schoonmoeder en manlief bezig aan de Indische rijsttafel:
(http://i49.tinypic.com/w81bpl.jpg)
-
Mooie actie foto ....
vandaag was ik bij de Super, om mijn vondeten op het werk te scoren
Ik had 2 pofaardappelen van Celavita, en bedacht me datik daarbij wel spareribs wilde
( maar met een combimagnetron ben je relatief beperkt in de keuze )
Dus ik naar het vlees, liggen de kerstwaren zwaar afgeprijst in de koelingen !
een runderhaas (300 gr ) getrancheerd en voorbereid met kruidige olie en rozemarijn ( in een ovenbakje )
voor 2,70 euro . ....
Was zeer smakelijk, maar helaas niet gefoto-ed :|
-
Nou, het is me gelukt, de karbonades zijn perfect van de nieuwe grill gekomen.
Het werkt eigenlijk van zelf, de grill is met zo'n 5 minuten op temperatuur, karbonades er in, dakje dicht, na twee minuten de karbonades een kwart slag draaien voor het mooie reliëf en na vier minuten twee heerlijke dampende karbonades op het bord! In dezelfde negen minuten de aardappelschijfjes gebakken en de groente opgewarmt. Het was een zeer smakelijke maaltijd!
Voor de grill op temperatuur was alvast het vlees laten 'ademen' (het was reeds gemarineerd, scheelt weer een kwastje zoeken):
(http://i48.tinypic.com/25ggnx5.jpg)
Resultaat na negen minuten, let op de eerste foto waar je de dampen van het bord ziet opstijgen:
(http://i49.tinypic.com/snou2c.jpg)
(http://i50.tinypic.com/1zqu9ms.jpg)
Schoonmaken is een peulenschil, na het gedeeltelijk afkoelen afnemen met een keukenpapiertje en eventueel een nat doekje (geen schuurspons staat zo'n 10 keer in de handleiding :no:). Ben er enthousiast over, denk dat ik meer gegrild vlees eet vanaf nu. :ok:
PS: Natuurlijk heb ik het voor elkaar gekregen in mijn lul te snijden terwijl ik een mes uit de la pak..... zal voortaan toch maar de snijkant naar beneden leggen. :-\
-
Zo, ik heb kokgodin Robin even laten weten dat de roasted tomatensoep helemaal top is. Terwijl ik er weer was liep het water weer in mijn mond.... Ik ga gauw weer wat koken van haar....
-
Where is it? Dan moet je vooral deze crap niet doorlinken.
-
jawel hoor, laat haar maar zien dat we nog in de aanmodderfase zitten en dat haar ontwikkelingswerk dus veel zin heeft.
Het staat er, maar ze moet het nog "goedkeuren" denk ik.
-
Wat heb je nu eigenlijk gedaan?