Oudjaar was trouwens kaasfondue hier. Zonder wijn voor de kinders, dat was het enige minpuntje. recept zo ongeveer, er stond nl wel wijn naast dus moet even goed denken wat ik er allemaal ingegooid heb:
200 gr Gruyere
200 gr emmentaler
200 gr jonge boerenbelegen
(naar hartelust varieren, de boerenkaas is voor de pit, kun je ook een blauwadertje voor gebruiken, of gooi de emmentaler er uit voor een stuk brie, doe eens gek)
Kaas fijnsnijden, raspen, hakken (al naar gelang je de juiste attributen hebt)
50 g boter
50 g bloem
boter in pan met dikke bodem of kaasfonduepan smelten, daarna de bloem er met beleid doorheen roeren tot een roux. Deze een beetje aanzetten en dan,
300 dl bouillon (blokje, kippen- of rundvleesbouillon zou ik nemen)
de bouillon er telkens een beetje bijgieten en lekker roeren tot een mooie brij. Wanneer alle bouillon is opgenomen en je een gladde ragout hebt:
kwart citroen
de citroen uitknijpen en het sap aan de ragout toevoegen. Deze helpt om de fondue glad te krijgen.
Nu zorgen dat de ragout heet is, maar niet kookt. Anders wordt de fondue niet glad maar brokkelig. Laagste pitje dus en eventueel een vlamverdeler er onder.
De kaas in delen toevoegen en goed roeren. Als de fondue teveel afkoelt even voorzichtig het vuur weer opstoken. NIET LATEN KOKEN!!!
peterselie, liefst platte.
Als alles er in zit op smaak brengen met peper en beetje opleuken met fijngesneden peterselie (niet teveel).
Even controleren hoe de dikte is. Als te dik, nog een beetje bouillon toevoegen, als het te dun is wat binden met maizena.
Flinke lading stokbrood, blokjes salami, wat groente voor de dames (tomaatjes, broccoli/bloemkool, worteltjes, paprika) en smullen maar.
Geen last van kinderen: lekker die ragout weglaten, pak m beet 300ml wijn in de pan en aan de kook brengen (kookt bij 70 graden, goede temp om de kaas goed te smelten). Dan zorgen dat je de kaas er heel snel doorheen werkt want je wilt niet dat alle alcohol verdampt in de tussentijd. In het laatste geval gaat het kookpunt terug naar de 100 graden en wordt je kaas korrelig. Rest blijft min of meer hetzelfde.