Goed, het deeg. Waar zal ik beginnen? Een deegmachine is iig een apparaat dat je een hoop zooi in de keuken bespaart.
Ik wilde al jaren eerder met pizza beginnen, maar dat gepruts met bloem en je hele keuken eronder hield me tegen.
Maar met een deegmachine heb je dat niet, je gooit alles in een bakje en je keuken blijft schoon.
Ik heb zelf een wat goedkopere keukenmachine, v/d lidl, maar ik heb het ding alleen maar aangeschaft voor de deeghaak.
Er zijn degelijk beperkingen aan wat de deegmachine kan doen, ik gebruik hem eigenlijk alleen voor het inkneden.
Is je deeg te nat, dan draait de deeghaak doelloos rond in een soort plak kauwgum die onderin de bak blijf zitten.
Is het deeg wel goed, dan werkt het zich gauw via de haak omhoog, waarbij de deegbal alleen maar doorgedraaid wordt.
Dit laatste is wel wat ik wil. Er wordt veel geschreven over 'nat' deeg, ik weet niet wat ze er mee bedoelen, maar dit is volstrekt onhanteerbaar.
Net als een enorme klomp kauwgum rechtstreeks van de kachel, ongelofelijk hoe sticky dit is. Niet te kneden, wel uit te rollen met heel veel bloem,
maar zit er ook maar een vierkante millimeter vast, dan heb je een gat in de bodem, en is de missie mislukt.
Liever ga ik voor de stopverf-variant, dat is de deegdikte waarbij het deeg zich aan de deeghaak omhoogwerkt.
Dit kun je lekker vastpakken, desnoods een beetje overgooien zonder vies te worden. Het is hier dat de deegmachine het laat afweten.
Dus neem ik die bal in de handen en draai er een soort lange rol van. (kan gewoon lopend door het huis)
Dubbelvouwen, weer een lange rol, dubbelvouwen, ................ Zo vaak je wil.
Het wordt wat onsamenhangend, stel anders gewoon een vraag.
Nog een tip: de gluten in het deegmengsel werken wel degelijk, rol je het deeg koud uit, dan is het zo elastisch, zelfs met een stoomwals krijg je geen fatsoenlijke pizza.
Wat ik nu doe is het deeg warm laten worden bij de kachel onder keukenfolie (rechtstreeks uit de vriezer) op schaaltje, uiteraard een beetje bloem erbij.
Dan kun je af en toe zonder deegroller af.
Oh, ja, combinatie plakdeeg/goed deeg luistert zeer nauw. Een paar druppels water kunnen het verschil maken.
In het geval van kauwgumdeeg, gewoon wat bloem toevoegen.
Voor zover,
Jeroen.