Belofte maakt schuld, bij deze mijn roti broddelwerk.
Geen hoeveelheden, gewoon op gevoel doen.
Ik maak het meestal met kipfilet, sinds kort met varkensvlees in de vorm van hamlappen.
OK, eerst de masala kruiden mengen met wat olie, daar het vrij grof gesneden vlees in marineren, beetje husselen.
In olie uitje fruiten, knoflook, en Mme. Jeanette. De capsaïcine is vet oplosbaar, niet in water, vandaar.
Eenmaal klaar, even op een bordje die handel, en nog wat masala kruiden aanzetten. Dus net niet verbranden.
Eenmaal aangezet, doe ik daar water bij, en pak een andere pan, de inhoud van het bordje erbij. Ik kook een beetje vreemd.
Dan in die andere pan het vlees bakken, ik doe dat in 4 shifts, ik maak altijd veel.
Hoeft niet helemaal gaar, dat komt wel. Zouten van tevoren mag, peper doe ik bij het definitieve gerecht.
Als dit allemaal in een pan zit, aanvullen met vloeistof, zodat het geheel net onderstaat.
Surinamers zijn gek op de originele maggi-blokjes, die gebruik ik dan ook als zout-factor.
Je kunt ook alleen zout gebruiken ipv die blokjes. Kip masala heeft wel zout nodig om de smaak aan de masala te onttrekken.
Over de pepers, kijk er mee uit. Op zich zijn ze essentieel, ze hebben een vrij specifiek aroma. Ik hak ze stuk, je kunt ze ook mee laten trekken in een thee-ei.
De kousenband gaat in de wok, met aanhangend vocht. Vooral niet koken.
Geroerbakte kousenband blijft lekker knapperig. Ook hier kan wat masala bij en zo'n klein bouillonblokje.
aardappelen worden gekookt in ruim bouillon, voor de smaak.
We zijn er bijna. Roti haal ik diepgevroren in de toko, die pannenkoekjes zijn een verhaal apart.
Daar begin ik niet aan. Ei hard koken kan iedereen, hoort ook bij de roti.
De diepvriesroti doe ik altijd in een pannetje op zeer laag vuur, wordt hij lekker warm en licht krokant van buiten.
Verdere tweaks:
Voor de zuivere masala roti volstaat bovenvermelde.
Toch kan ik het meestal niet laten om ipv water een blikje kokosmelk toe te voegen.
Beetje tomatenpuree aanzetten
vleugje sweet chilisaus en vleugje ketjap
Wat ben ik vergeten? Attendeer me erop. Ik lees het zelf morgen nog wel eens terug.