Vin Porc Sauvage is een aparte soort wijn, alleen bedoeld voor de echte fijnproevers.
De wijn is in principe gemaakt van de urine van wilde zwijnen. Aangezien het natuurlijk erg moeilijk is om daar aan te komen, is de reden dat de wijn uniek in zijn soort en daardoor vrij prijzig is.
Het recept is eigenlijk best simpel.
Als eerste zul je natuurlijk moeten zorgen voor een redelijk flinke voorraad urine van de wilde zwijnen. Ten eerste omdat de urine tijdens het bereidingsproces gedeeltelijk zal verdampen. Ten tweede omdat je dan de volgende keer niet nog eens op zoek hoeft te gaan, omdat je dan dus al een voorraadje in je vriezer hebt liggen. Gemak dient de mens!
Daarnaast is er slechts 1 ingredient dat echt onmisbaar is: het haar van de wilde zwijnen. Over het algemeen heb je daar behoorlijk veel van nodig. Het haar blijft aan stekelige, laaghangende takken hangen zodra de zwijnen daar langs lopen. In het begin is het even zoeken maar als je eenmaal weet waar je moet kijken is het een makkie! Je hebt ongeveer 2 a 3 vuilniszakken vol nodig ...
Goed, de bereidingswijze ... zoals ik al zei is deze vrij simpel van opzet.
Het is wel van oudsher de bedoeling dat deze wijn in de buitenlucht wordt gemaakt, bij voorkeur als er een dichte mist hangt. Dit is zo gekomen omdat deze wijn vroeger niet mocht worden gemaakt door 'gewone burgermensen'. Er stonden destijds gruwelijke straffen op als je deze wet overtrad. Een tamelijk snuggere man genaamd Appie bedacht dat mensen bijna onzichtbaar waren als er een dichte mist hing ... onzichtbaar voor elkaar en dus ook onzichtbaar voor de wet.
Maak een groot kampvuur van berkenhout en stook deze op tot het echt volop brandt.
Schenk een grote pan tot ongeveer 3 cm onder rand vol met de urine.
Gooi nu 2 flinke handenvol zwijnenhaar boven in het vuur ... dat gaat vreselijk stinken maar komt het aroma van de wijn alleen maar ten goede. Telkens als het haar volledig verast is, gooi je weer een stevige handvol in het vuur. Dat doe je net zolang tot de urine 45 minuten goed doorgekookt heeft.
Daarna pak je de pan van het vuur (PAS OP! HEET!) en zet deze op een veilige, schone plaats. Met een tang pak je zoveel mogelijk van de veraste haren uit het vuur en laat deze in de urine zakken. Als je het grootste deel van het haar hebt overgebracht roer je de urine + haren goed door elkaar tot je een soort grauwe vloeistof krijgt.
Dan zet je de pan weer op het vuur en brengt de vloeistof al roerend wederom aan de kook. Nu komt het spannende deel: zorg dat het vuur lang goed blijft branden zodat de urine 4 a 5 uren achter elkaar kan doorkoken. Om het half uur stevig doorroeren. Je ziet gaandeweg het peil van de urine dalen, maar dat hoort zo.
Als de urine nog ongeveer een half uurtje moet koken, kun je er (voor de smaak) een theelepel suiker in doen.
Wil je echter de enige authentieke Vin Porc Sauvage, dan mag er niks anders aan toegevoegd worden ...
Ik zweer je ... je zult versteld staan van de ruige, doorrookte, zoutige smaak van deze sublieme wijn!