Het grote borrelpraat forum

Algemeen => Kookkunsten & tips => Topic started by: Johnny_Rook on 02 December 2009, 21:22:03

Title: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 02 December 2009, 21:22:03
Iedereen heeft ze wel. Snel en makkelijk, maar toch erg lekker.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 02 December 2009, 23:52:43
Hachee van oma
Ingrediënten

8 flinke uien, 2 kilo hacheevlees, boter, 2 bouillonblokjes, 2 goudrenetten in stukken gesneden, takje rozemarijn, 5 jeneverbessen, blikje tomatenpuree, flinke scheut rode wijn, 10 kruidnagelen, 4 blaadjes laurier, 2 takjes tijm, peper, water
Voorbereiding

Braad het vlees in kleine porties in een koekenpan aan, zodat zich een korstje vormt. Doe je te veel vlees te gelijk in de pan dan kan het vuur de hoeveelheid niet aan.
Bereidingswijze

Snij de uien en bak die vervolgens in het overgebleven braadvet, voeg eventueel extra boter toe.
Als de uien licht gekleurd zijn doe je het vlees en de uien bij elkaar in een braadpan en vervolgens voeg je de overige ingredienten toe. Voeg zo veel water toe dat het vlees bijna onder staat. Deksel op de pan en zachtjes laten sudderen tot het vlees zacht is. Dat duurt wel 3 tot 4 uur
Serveertips

Lekker met puree en rode kool

(het is niet van mijn oma maar iemand anders oma maar ik vond het zalig)

Bron Smulweb btw om het netjes te houden
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 03 December 2009, 01:13:03
Ga ik dus echt wel een keer maken......! ;) thnx Mirrrr
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 03 December 2009, 02:53:36
Helemaal gemist. Het is nu 03:00 uur. Mirrrr is zo'n lieverd.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: G.Bruiker on 03 December 2009, 18:57:44
Hachee van oma

Braad het vlees in kleine porties in een koekenpan aan, zodat zich een korstje vormt. Doe je te veel vlees te gelijk in de pan dan kan het vuur de hoeveelheid niet aan.
Hmm.. ik heb geen oma meer, dus ik heb niet alle ingredienten.. wat nu ?  ;D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 03 December 2009, 19:10:35
Kom, B.Gruiker, een beetje inventief. Is er geen bejaardenhuis bij jou in de buurt?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 03 December 2009, 23:40:50
Ingredienten:
2 zakjes tortellini (hier formaggio en fungi)
potje pesto (sacle is redelijk eetbaar)
teentje knoflook
zongedroogde tomaatjes in olie
olijven
citroen
kaas (parmezan en harde geitenkaas)

Loop als je thuis komt eerst naar de keuken en zet een flinke pan water met zout naar believen op. Dan rustig jas uittrekken, post lezen en terug de keuken in.
Maak het teentje knoflook schoon en snijdt het fijn (niet persen). Zodra het water kookt, mag de pasta er in en voeg daar de knoflook aan toe. Ondertussen de tomaatjes en de olijven fijnsnijden. Deze even heel kort in een pannetje fruiten (in een beetje van de tomatenolie). Van het vuur een paar flinke lepels pesto er door roeren. De kaas ondertussen raspen. De pasta zal nu ook wel klaar zijn: afgieten en het pesto mengsel er doorheen mengen. Op bordjes scheppen, beetje citroen eroverheen knijpen en er ruim kaas overheen doen. Hoeft al met al niet meer dan een dikke 10 minuten te duren.

Als je nou wat meer tijd hebt, dan maak je die pesto natuurlijk zelf! Ook kun je eventueel een paar plakjes parmaham frituren in een pan met dikke bodem en een flinke slok olijfolie. Dan tussen keukenpapier drogen en vervolgens fijnsnijden en er ook overheen.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 03 December 2009, 23:46:06
Ik ben een beetje lui.
Ik doe het zo.
Spaghetti Carbonara.
Zo lekker........
http://www.coquinaria.nl/recepten/05.1recept.htm (http://www.coquinaria.nl/recepten/05.1recept.htm)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 03 December 2009, 23:50:33
Pesto Genoves


Ingredienten:
1 grote teen knoflook
55 gram basilicumblaadjes
20 gram pijnboompitjes
55 gram pecorino,geraspt of parmesan
1 deciliter olijfolie
grof zeezout

Bereiding
Vijzel
Doe de pijnboompitten en kaas in een vijzel en wrijf ze fijn.
voeg steeds een beetje olie toe totdat er een dikke saus ontstaat.
Pers de knoflook erbij en voeg in porties de basilicumblaadjes toe en draai ze onder druk door de saus.
Voeg zout naar smaak toe.
Keukenmachine:
Doe alle ingrediënten in één voor één in de keukenmachine, beginnend met de pitjes en kaas.
Schenk de olijfolie er telkens in kleine scheutjes bij.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 03 December 2009, 23:52:58
Ik ben een beetje lui.
Ik doe het zo.
Spaghetti Carbonara.
Zo lekker........
[url]http://www.coquinaria.nl/recepten/05.1recept.htm[/url] ([url]http://www.coquinaria.nl/recepten/05.1recept.htm[/url])
Wat mij betreft niks lui aan hoor, die Italianen snappen gewoon beter dat je beter meer tijd aan tafel kunt doorbrengen met een goed glas en goed gezelschap dan in de keuken. Italiaans is wat dat betreft vaak het ultieme fastfood. Heeft natuurlijk ook met het weer te maken. Op dagen als vandaag kun je rustig een 12 gangenmenu in de keuken voorbereiden.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 03 December 2009, 23:54:50
Pesto Genoves


Ingredienten:
1 grote teen knoflook
55 gram basilicumblaadjes
20 gram pijnboompitjes
55 gram pecorino,geraspt of parmesan
1 deciliter olijfolie
grof zeezout

Bereiding
Vijzel
Doe de pijnboompitten en kaas in een vijzel en wrijf ze fijn.
voeg steeds een beetje olie toe totdat er een dikke saus ontstaat.
Pers de knoflook erbij en voeg in porties de basilicumblaadjes toe en draai ze onder druk door de saus.
Voeg zout naar smaak toe.
Keukenmachine:
Doe alle ingrediënten in één voor één in de keukenmachine, beginnend met de pitjes en kaas.
Schenk de olijfolie er telkens in kleine scheutjes bij.
Mag ik de keukenmachine ten zeerste afraden. Juist het kneuzen van de blaadjes in de vijzel zorgt voor het op de juiste manier vrijkomen van het aroma. Is ook nog eens een feestje voor de neus zo boven de vijzel.... Locatelli had er ook nog het eea over geschreven, zal zo eens kijken...
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 03 December 2009, 23:56:26
Pesto Genoves


Ingredienten:
1 grote teen knoflook
55 gram basilicumblaadjes
20 gram pijnboompitjes
55 gram pecorino,geraspt of parmesan
1 deciliter olijfolie
grof zeezout

Bereiding
Vijzel
Doe de pijnboompitten en kaas in een vijzel en wrijf ze fijn.
voeg steeds een beetje olie toe totdat er een dikke saus ontstaat.
Pers de knoflook erbij en voeg in porties de basilicumblaadjes toe en draai ze onder druk door de saus.
Voeg zout naar smaak toe.
Keukenmachine:
Doe alle ingrediënten in één voor één in de keukenmachine, beginnend met de pitjes en kaas.
Schenk de olijfolie er telkens in kleine scheutjes bij.

En het recept heet?
Zelf doe ik niet meer aan gewichten en hoeveelheden.
Wat is nu 55 gram basilicumblaadjes?
Als je aanhangend vocht hebt, klopt het al niet meer.
Wat basilicum betreft, gewoon lekker gul. Meestal krijg je te weinig.
Nu ik er over nadenk, weeg ze maar eens droog af. 55 gram basilicumblaadjes is best veel.



Weer niet goed gekeken. Pesto, dus.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 03 December 2009, 23:57:16
SAMBAL GORENG KOOL (koolgerecht)

Benodigd:

een halve witte kool (spitskool, savooienkool of chinese kool)
2 grote fijngesneden uien
stukje trassi
1 theelepel laos
2 theelepels bruine basterd
1 eetlepel sambal
1 kopje melk
1 kopje water
wat peper
wat zout
wat nootmuskaat

Snijdt de kool fijn
Fruit tezamen met de uien, trassi, laos, bruine basterd, en de sambal
Zodra de uien bruin zijn dan een kopje melk en een kopje water toevoegen
De kool er rustig gaar in laten koken
Vergeet niet zout, peper en nootmuskaat naar eigen smaak toe te voegen
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 04 December 2009, 00:02:51
Ah, gevonden, bladzij 309 voor de meelezers:

2 tenen knoflook
2 eetlepels pijnboompitten geroosterd
250 g verse basilicumblaadjes
2 eetl pecorino of parmezaan geraspt
3 dl extra vergine olijfolie (voorkeur uit Ligurie)
zout
begin met de knoflook en het zout. plet de knoflook en het zout, voeg de pijnboompitjes toe en plet ze, maar niet te lang.
Doe er steeds een paar basilicumblaadjes bij en wrijf ze er zo snel mogelijk doorheen. Voeg dan de kaas toe en tot slot de olie tot het een heldergroene puree is. Hoe sneller je werkt, hoe minder warmte er vrij komt en hoe mooier de kleur blijft.

Bij Locatelli zit er in verhouding dus meer basilicum in. Ook de volgorde is iets anders.

o ja, met een laagje olie er op tot 6 maanden houdbaar in de koelkast. (Zolang gaat hier in huis dus nooit lukken)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 04 December 2009, 00:05:12
SAMBAL GORENG KOOL (koolgerecht)

Die gaat dus op de shortlist om binnenkort te maken :D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:08:42
SAMBAL GORENG KOOL (koolgerecht)

Benodigd:

een halve witte kool (spitskool, savooienkool of chinese kool)
2 grote fijngesneden uien
stukje trassi
1 theelepel laos
2 theelepels bruine basterd
1 eetlepel sambal
1 kopje melk
1 kopje water
wat peper
wat zout
wat nootmuskaat

Snijdt de kool fijn
Fruit tezamen met de uien, trassi, laos, bruine basterd, en de sambal
Zodra de uien bruin zijn dan een kopje melk en een kopje water toevoegen
De kool er rustig gaar in laten koken
Vergeet niet zout, peper en nootmuskaat naar eigen smaak toe te voegen


Maar dan eet je alleen dit? Klinkt overigens goed.
Of heb je er nog iets naast?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:13:37
Ik gooi er morgen mijn roti wel in.
Ik zit namelijk met mijn benen op het bureau, bedien nu met name de muis.
Dit was al een zware klus.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 04 December 2009, 00:14:06
SAMBAL GORENG KOOL (koolgerecht)

Benodigd:

een halve witte kool (spitskool, savooienkool of chinese kool)
2 grote fijngesneden uien
stukje trassi
1 theelepel laos
2 theelepels bruine basterd
1 eetlepel sambal
1 kopje melk
1 kopje water
wat peper
wat zout
wat nootmuskaat

Snijdt de kool fijn
Fruit tezamen met de uien, trassi, laos, bruine basterd, en de sambal
Zodra de uien bruin zijn dan een kopje melk en een kopje water toevoegen
De kool er rustig gaar in laten koken
Vergeet niet zout, peper en nootmuskaat naar eigen smaak toe te voegen


Maar dan eet je alleen dit? Klinkt overigens goed.
Of heb je er nog iets naast?
Wij eten het meestal met surinaamse rijst met kip (gebakken in olie en klontje boter, verse knoflook, scherpe kerrie en pepers, paprika en gebakken champignons...
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:16:37
Ziejewel, er komt nog veel meer bij.
Leuke site voor Surinaamse recepten: (blog, eigenlijk)
http://surinaamsekeuken.web-log.nl/ (http://surinaamsekeuken.web-log.nl/)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 04 December 2009, 00:31:15
Hier vind ik vaak leuke recepten
( alleen jammer van de overdadige reclame's )

http://www.iensrecepten.nl/ (http://www.iensrecepten.nl/)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 04 December 2009, 00:44:39
Voor wie eens de grunnigse recepten wil proberen:

http://www.groningerrecepten.nl/html/recept_filosoof.html (http://www.groningerrecepten.nl/html/recept_filosoof.html)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:46:14
Hier vind ik vaak leuke recepten
( alleen jammer van de overdadige reclame's )

[url]http://www.iensrecepten.nl/[/url] ([url]http://www.iensrecepten.nl/[/url])



Die ken ik. Vooral de ratings van je plaatselijke restaurants zijn interessant.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:50:35
http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita (http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita)

Die Suri hier 100 meter vandaan.
Al jaren niet geweest.
Ik hoefde mijn naam niet eens te noemen, de man wist wie hij aan de lijn had.
En bij afhalen 'Goedenavond, meneer Jeroen' De hele tent staat dan vol wachtenden.
Krijg je toch een rode kop.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 04 December 2009, 00:54:41
[url]http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita[/url] ([url]http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita[/url])

Die Suri hier 100 meter vandaan.
Al jaren niet geweest.
Ik hoefde mijn naam niet eens te noemen, de man wist wie hij aan de lijn had.
En bij afhalen 'Goedenavond, meneer Jeroen' De hele tent staat dan vol wachtenden.
Krijg je toch een rode kop.
haha, ja, geweldig is dat en dan zo'n zaak vol mensen waar je keurig langsloopt, om vooraan je bestelling aan te pakken en de wachtenden vol ongeloof achterlatend.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 00:57:34
Zij ik meneer Jeroen? Dat klopt niet, hij zei Mister Jeroen.
Zo zijn die Surinamers.



(lekkere spelfout 'zij ik'. Moet aan wat anders gedacht hebben)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 04 December 2009, 00:59:55
Ik heb er nu eentje op pak m beet 40 meter, kijk uit mijn voorraam zo zijn zaak in. Is net begonnen dus nog niet te traceren op Iens. Komt het desnoods zelf nog wel even op je bord scheppen ;)

(hij heeft nog geen vergunning voor zondag, maar als je belt kan hij natuurlijk altijd toevallig even op bezoek komen ;))
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 04 December 2009, 01:00:42
[url]http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita[/url] ([url]http://www.iens.nl/restaurant/4709/utrecht-rosita[/url])

Die Suri hier 100 meter vandaan.
Al jaren niet geweest.
Ik hoefde mijn naam niet eens te noemen, de man wist wie hij aan de lijn had.
En bij afhalen 'Goedenavond, meneer Jeroen' De hele tent staat dan vol wachtenden.
Krijg je toch een rode kop.


Grrr....
Hier in R'daal een suri.
Was een prima tent, werkte vanuit zijn eigen keuken thuis !
Had een paar jaar geleden in vorig bedrijf vaak besteld ( 2x per week )

Was blij, werkte na 5 jaar weer in R'daal, dus op bestelavond - alles afgezocht naar zijn nummer
Was niet meer bekend ... bestond niet meer .....

Zwaar over de emmer, had (heb) er nog steeds zin in !!! ( al 3 jaar )
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 01:09:27
Daarom zelf maken. Daarover morgen meer.
Bij de lokale rotiboer alhier heeft wel een generatiewisseling plaatsgevonden.
Vroeger kreeg je groot uitgesneden stukken vlees, nu lijkt het meer op iets dat je je kat voorschotelt.
Die oude Hindoestaanse moeke deed het toch beter. Zelfs zij kende mijn naam.
Je merkt zelfs dat de porties allengs slinken.
10 jaar geleden had je voor 10 gulden een roti waarvan je letterlijk dood ging.
Zoveel, zo heet. Zo'n zware slag op je spijsvertering, je kakt gelijk in.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 04 December 2009, 23:46:58
Belofte maakt schuld, bij deze mijn roti broddelwerk.
Geen hoeveelheden, gewoon op gevoel doen.
Ik maak het meestal met kipfilet, sinds kort met varkensvlees in de vorm van hamlappen.
OK, eerst de masala kruiden mengen met wat olie, daar het vrij grof gesneden vlees in marineren, beetje husselen.
In olie uitje fruiten, knoflook, en Mme. Jeanette. De capsaïcine is vet oplosbaar, niet in water, vandaar.
Eenmaal klaar, even op een bordje die handel, en nog wat masala kruiden aanzetten. Dus net niet verbranden.
Eenmaal aangezet, doe ik daar water bij, en pak een andere pan, de inhoud van het bordje erbij. Ik kook een beetje vreemd.
Dan in die andere pan het vlees bakken, ik doe dat in 4 shifts, ik maak altijd veel.
Hoeft niet helemaal gaar, dat komt wel. Zouten van tevoren mag, peper doe ik bij het definitieve gerecht.
Als dit allemaal in een pan zit, aanvullen met vloeistof, zodat het geheel net onderstaat.
Surinamers zijn gek op de originele maggi-blokjes, die gebruik ik dan ook als zout-factor.
Je kunt ook alleen zout gebruiken ipv die blokjes. Kip masala heeft wel zout nodig om de smaak aan de masala te onttrekken.
Over de pepers, kijk er mee uit. Op zich zijn ze essentieel, ze hebben een vrij specifiek aroma. Ik hak ze stuk, je kunt ze ook mee laten trekken in een thee-ei.

De kousenband gaat in de wok, met aanhangend vocht. Vooral niet koken.
Geroerbakte kousenband blijft lekker knapperig. Ook hier kan wat masala bij en zo'n klein bouillonblokje.

aardappelen worden gekookt in ruim bouillon, voor de smaak.

We zijn er bijna. Roti haal ik diepgevroren in de toko, die pannenkoekjes zijn een verhaal apart.
Daar begin ik niet aan. Ei hard koken kan iedereen, hoort ook bij de roti.
De diepvriesroti doe ik altijd in een pannetje op zeer laag vuur, wordt hij lekker warm en licht krokant van buiten.

Verdere tweaks:
Voor de zuivere masala roti volstaat bovenvermelde.
Toch kan ik het meestal niet laten om ipv water een blikje kokosmelk toe te voegen.
Beetje tomatenpuree aanzetten
vleugje sweet chilisaus en vleugje ketjap

Wat ben ik vergeten? Attendeer me erop. Ik lees het zelf morgen nog wel eens terug.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 05 December 2009, 01:30:51
Ik krijg spontaan trek
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 05 December 2009, 01:34:02
Ik lees even terug. Wel vage receptuur. Toch klopt het aardig.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 05 December 2009, 01:41:27
Ik ben blij eindelijk iemand te zien die ongeveer net zo chaotisch te keer gaat als ik ;)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 05 December 2009, 01:46:32
Maar het is toch zo? Ik kan moeilijk de masala aanzetten met de uien nog in de pan. Dan verbrandt de handel.
Of weer niet, het is maar net hoe je het doet. Chaotisch, inderdaad. Soms onnodig.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 05 December 2009, 01:52:07
Morgen kip masala met knoflook patat gebakken in de frituur op basis van olijfolie..
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 05 December 2009, 01:54:06
Morgen kip masala met knoflook patat gebakken in de frituur op basis van olijfolie..

Toch niet naar mijn receptuur? Ik ben eea vergeten, zie ik.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 05 December 2009, 01:57:53
Morgen kip masala met knoflook patat gebakken in de frituur op basis van olijfolie..

Toch niet naar mijn receptuur? Ik ben eea vergeten, zie ik.
Ach, de 'basis' heb je beschreven, de rest gaat op smaak, beetje fantasie in de keuken kan geen kwaad.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 05 December 2009, 14:42:57
Nog een kleine aanvulling op het roti recept:
Voeg wat komijn oftewel djinten toe aan het masala mengsel.
Chan's masala heeft een goede reputatie, maar niet elke toko heeft het.
Er is nog een ander merk, waarvan ik de naam even niet weet, maar die ligt iig bij de AH XL.
(wel in zo'n lullig klein zakje)
Als je een keer extreem lekkere roti hebt gehad, komt dat waarschijnlijk omdat het masala mengsel
zelf gemaakt is. Daar kunnen die fabrieksmengsels niet tegenop.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 08 December 2009, 21:52:51
FF topicswitch: Is MrDtm 's tomatensoep inmiddels een feit? Of was het niet te vreten? Dat moet je hier eerlijk kunnen zeggen.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 08 December 2009, 22:18:52
Nee, ik ga zo de keuken in.... wordt waarschijnlijk een paar batches.... 6 kilo tegelijk de oven in lijkt me geen goed plan.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 08 December 2009, 22:50:09
. 6 kilo tegelijk de oven in lijkt me geen goed plan.
Ach in een (hoog)oven moet het lukken..
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 02:08:46
Morgen authentiek pizza maken, dus met zelfgemaakt gistdeeg. Als het er een beetje uitziet, post ik foto's.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 02:13:36
Hier morgen ouderwetse stamppot bruine bonen, met , daar zijn ze, speklappen, worst en niet te vergeten, komkommers dun gesneden in azijn verrijkt met suiker...
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 02:16:03
Dat laatste, komkommers in het zuur, is eigenlijk zo lekker.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 02:18:40
Dat laatste, komkommers in het zuur, is eigenlijk zo lekker.
:yes: heerlijk.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 02:46:09
Hier morgen ouderwetse stamppot bruine bonen, met , daar zijn ze, speklappen, worst en niet te vergeten, komkommers dun gesneden in azijn verrijkt met suiker...
Jaaaaaaaa speklapjes! ;)

Hier in huize droop wordt het morgen Sushi. (niet zelf maken, kunnen die Japanners veel beter) Zoontje was jarig afgelopen zondag en morgen kiest hij het eten en dat werd dus Sushi. Goh wat vindt pappa dat vervelend zeg......
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 02:47:44
Wel foto's maken... Dan probeer ik het ook.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 02:49:38
Wel foto's maken... Dan probeer ik het ook.
Fotos van het bestellen, het halen, het uitpakken of het opeten?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 02:50:37
Doe maar van het opdienen.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 02:54:25
Het maken is op zich niet moeilijk trouwens. voor nigiri's moet je een siliconen ijsblokjesvorm kopen. Dan duw je de sushirijst keurig in model in de blokjesvormpjes en heb je keurige, gelijke rijstblokjes. Kakelverse zalm, tonijn en eventuele andere vissen in plakjes erop en klaar. maki's is een kwestie van zo'n sushi matje, blad nori doormidden en er op, op ruim de helft een rijstlaag van ruim 1/2 cm evenredig verdelen. strook vulling erop (komkommer/rettich/zalm/tonijn/surimi/whatever) en dan strak oprollen.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 02:57:51
Had je nog in het mapje downloadtips gekeken? Die Franse meuk?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 03:00:53
Had je nog in het mapje downloadtips gekeken? Die Franse meuk?
ik had m in de trein gezien maar nog niets mee gedaan. Ik zal in het weekend weer eens wat inhaal-downloads doen ;)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 03:02:35
Ik denk dat het de moeite waard is. Uit 1990 met een echte Francaise. En echte streekrecepten.
Ook de omelet komt aan bod.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 03:06:40
gw
Ik denk dat het de moeite waard is. Uit 1990 met een echte Francaise. En echte streekrecepten.
Ook de omelet komt aan bod.
geweldig, ben erg benieuwd. Ja, Frankrijk is wel een speciaal land wat dat betreft. Kan daar ook uren rondhangen in een Auchan of aanverwant om weer te kijken wat voor potjes en dingetjes ze hebben. En dan die dorpswinkeltjes.....
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 03:08:23
Downloaden, die handel dus. 2 seizoenen van 6 afleveringen in fraaie VHS kwaliteit. Help jij Mirrrr nog even?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 03:10:00
Als iemand een lekker recept heeft voor Chilli dan hou ik me aanbevolen :D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 11 December 2009, 03:12:51
Als iemand een lekker recept heeft voor Chilli dan hou ik me aanbevolen :D
ik ook, ben er gek op maar krijg het zelf niet zo als dat ik het zou willen.....
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 03:14:24
Of een Captain's dinner of een Surinaamse bonenschotel.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 03:16:20
Captains dinner is toch niet zo moeilijk.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 03:18:32
nee. chili wel?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 03:26:46
Een tip: dit zijn wel recepten uit de losse pols. Niet kijken naar zoveel dit, zoveel dat.
Meeste receptuur slaat nergens op..
Koop maar van alles genoeg en dan op gevoel bereiden. Gooi het kookboek weg.
Dan wordt die chili wel wat.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 11:28:12
Een tip: dit zijn wel recepten uit de losse pols. Niet kijken naar zoveel dit, zoveel dat.
Meeste receptuur slaat nergens op..
Koop maar van alles genoeg en dan op gevoel bereiden. Gooi het kookboek weg.
Dan wordt die chili wel wat.

Mijn chilli wordt nooit zoals ik hem hebben wil -_-
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Otto on 11 December 2009, 12:04:31
Voor mij is het een tijd geleden dat ik chili heb gemaakt. De kinderen lusten het niet echt, dus dan komt het niet zo vaak op tafel.

Maar even graven in mijn herinnering: gehakt met tomatenpuree aanbraden, dan paprikapoeder en chilipoeder, (cayenne)peper, uien, knoflook, paprika, spaanse peper, verse tomaat. Dan boullionpoeder of blokje en suiker. Laten pruttelen en dan bonen erbij en nog even zacht pruttelen.

Als je een mildere variant wil kan je de cayennepeper en spaanse peper weglaten en minder chilipoeder gebruiken.


PS: niet zuinig zijn met de tomaten, wordt ie lekker smeuïg van.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 12:48:55
Ik ga het eens proberen :D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 11 December 2009, 17:48:09
Ik gebruik voor chili een aantal potten met verschillende bonen
Kidney, black, white en bruine bonen

en dan op het gevoel paprika, tomaat knoflook en specerijen erbij
eventueel chilisaus ( vietnamees ) erdoor, en dan een uurtje bubbeldebubbel...
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 19:05:33
Er zijn zoveel verschillende Chili recepten.
Hier een van de BBC, let op de details zoals het toevoegen van pure chocolade.
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3228/chilli-con-carne (http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3228/chilli-con-carne)
Nog een linkje van een Amerikaanse site. Hier moet je even naar beneden scrollen, in de comments
komen de recepten van een hoop Texanen voorbij die er prat op gaan de lekkerste Chili te kunnen maken.
Niet geheel onlogisch, gezien de nabijheid van Mexico. Ze nemen het serieus.
http://www.chow.com/recipes/11372 (http://www.chow.com/recipes/11372)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 21:42:33
Chili, ook maar es een keer weer maken.. ;D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 22:16:46
Morgen pancakes time  ;D, met spek.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 22:20:54
Heb vandaag gehaktballen gemaakt :D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 22:22:00
Heb vandaag gehaktballen gemaakt :D
Lekkerrrrrrrrrrrrrr, met pittige mosterd, stuur maar eentje op Mirrrr  ;)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: René on 11 December 2009, 22:29:55
 :@ Heb net iets gehaald bij de Chinees.... ben vergeten naar de ingrediënten te vragen. Zat wel iets van rijst bij.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 22:34:48
Heb vandaag gehaktballen gemaakt :D

Dat doe ik vaak. Speciaal recept? Of die van de Librije?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 22:36:02
:@ Heb net iets gehaald bij de Chinees.... ben vergeten naar de ingrediënten te vragen. Zat wel iets van rijst bij.

Iets van rijst...??? Dus je weet niet zeker of het wel rijst is?  ;D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: René on 11 December 2009, 22:41:11
Iets van rijst...??? Dus je weet niet zeker of het wel rijst is?  ;D

Jawel, van die witte. :yes: Op zijn tijd best lekker, en nog genoeg over voor zondag ook. Wel handig als je niet te veel tijd hebt (lees: wilt spenderen aan kokkerellen op zondag).
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Barbarian on 11 December 2009, 22:42:48
Idd, de porties die 'krijgt' van de Chinees zijn niet karig....
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 22:46:32
Heeft Mirrrr al over haarrrrr cadeautje nagedacht?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Mirrrr on 11 December 2009, 22:47:31
Heb vandaag gehaktballen gemaakt :D

Dat doe ik vaak. Speciaal recept? Of die van de Librije?

Nooit echt een speciaal recept maar er zit altijd knoflook uien en een beetje ketchup in. Voor de rest gooi ik er meestal gewoon in waar op dat moment mijn smaak naar staat
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 11 December 2009, 22:49:50
Heeft Mirrrr al over haarrrrr cadeautje nagedacht?

Nu moet ik deze weer kicken. Anders lees je hem niet.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 13 December 2009, 18:37:29
Ik weet alweer wat ik morgen ga eten. Bretonse vissoep. Kun je zelf maken, maar ik doe het uit een fles.

De Aldi heeft 1x per jaar deze flessen, mis je het , dan moet je weer een jaar wachten. Voor het seniele bedrag

van 2,50, dat is inclusief rouille en croutons. Ik kocht er gelijk 20. Het probleem is, dat deze soep in Nederland

nauwelijks te vinden is. In België wel, laat staan Frankrijk. Meestal in de koeling, dus snel opeten.

Ik heb 1x een dergelijke soep bij een Nederlandse visboer gezien, maar dan gelijk voor 8 euro. Zonder rouille en croutons.

De soep is zo te eten, maar we gaan hem een beetje opleuken. Rouille doe ik er in, hoeft niet, kun je ook op het brood smeren.

Wel extra is een beker creme fraiche. Behoorlijk wat cayennepeper, dit naar believen. Heb ik nog een restje kookvocht van mosselen

over uit de vriezer, dan gaat dit er ook in. Door de creme fraiche wordt de soep wat bleker, om dit te compenseren, zet ik eerst de nodige

tomatenpuree aan om de soep haar mooie oranjerode kleur te laten behouden.  Wil je de soep nog voller hebben, en dat wil ik,

voeg dan zeevruchten of garnalen uit de vriezer toe naar believen. Of overgebleven mosselen. Opdienen met kaas en brood ingewreven

met een teentje knoflook. Met een salade erbij is 1 zo'n fles dan een hoofdgerecht voor 3 personen.

Je kunt een dergelijke soep zelf maken, ik weet niet of onderstaand recept iets is, maar ik zie wel dat je niet voor 2,50 klaar bent.

http://www.smulweb.nl/792856/koken/recept/Bretonse-vissoep (http://www.smulweb.nl/792856/koken/recept/Bretonse-vissoep)

(waarom kan ik de soep wel lang bewaren? waarschijnlijk gesteriliseerd)

Foto v/d fles, en het spul komt echt uit Bretagne

(http://i47.tinypic.com/ily9gy.jpg)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 14 December 2009, 02:02:45
Kortom, ik heb weer een reden om de Aldi eens te bezoeken..... Zal wel weer te laat zijn.... :-[
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 14 December 2009, 17:54:40
Kortom, ik heb weer een reden om de Aldi eens te bezoeken..... Zal wel weer te laat zijn.... :-[

Zeker te laat. Deze heb ik ergens in Juni gekocht. Een fles of 10.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Isis on 04 May 2010, 13:29:29
Ik moest laatst zodanig koken dat een vriendin van mij mee kon eten. Zij heeft prikkelbare darmsyndroom, dus heel veel dingen mag ze niet (ui, paprika, champignons, boontjes, eigenlijk alles waar je ook maar een klein beetje winderig van wordt). Ik heb toen uit de Allerhande een recept geplukt en dat ietwat aangepast. Het was erg lekker :D

Kipfilet in yoghurt
250 gr Griekse yoghurt
1 rode peper
2 tl gemalen komijnzaad
1 el gembersiroop
1 uitgeperste limoen
4 el olijfolie
600 gr kipfilet, in dunne plakken
1 courgette
4 tomaten
30 gr amandelen
3 el verse dille, fijngesneden

1. Meng yoghurt, peper, komijnzaad, gembersiroop, limoensap en 3 el olie in een kom. Breng op smaak met zout. Schep de kipfilet erdoor. Laat afgedekt in de koelkast minstens 1 dag marineren.
2. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Verhit de grillpan en gril de courgetteplakken 3 min. Keer halverwege. Halveer de tomaten en bestrijk de snijvlakken met olie. Leg de tomaten met het snijvlak naar beneden in de pan en gril 3 min.
3. Neem de kip uit de yoghurtmarinade en gril de stukken in 8 min. gaar. Keer halverwege.
4. Verhit de rest van de olie in een pan en bak de amandelen al roerend 2 min. Doe de kip op een bord en bestrooi met de amandelen en de dille. Lekker met rijst.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 04 May 2010, 14:08:49
klinkt niet slecht, wat zeg ik, klinkt best lekker. Ik ga m onthouden voor een mooie zonnige dag.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 15:28:21
Spaans broodje chorizo met cherrytomaatjes (http://www.youtube.com/watch?v=F1JFadjLPa8#)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 15:47:42
How to cook a really good burger (http://www.youtube.com/watch?v=J8uNiz7rBcs#)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:25:15
Er staan erg veel burgerfilmpjes op youtube. Maar wat je niet ziet is welk vlees ze gebruiken, dat staat al klaar.
Het is vast geen gewoon gehakt of tartaar. Zelf heb ik net 2 biefstukjes uit de vriezer gehaald.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:29:13
Hmmm. Toch gehakt. Maar dan wel het beste. Onderstaande heb ik even gejat:


THE REGULAR HAMBURGER

The McDonald's® regular hamburger is the one that got it all started in 1948. It's as basic as can be...yet the ones they serve today don't even taste CLOSE! Make em exactly as I instruct, and you can enjoy that long-lost flavor once again.

(In the mid 80's, McDonald's® began cooking both sides of the meat at the same time, This was to cut cooking time in half. But it also forever changed the flavor of the original hamburgers---ALL of them!)
McDonalds® regular Hamburger ingredients:

1 -Pound ground chuck (80% lean) 10 -Small hamburger buns

10 -Hamburger dill slices

10 -teaspoons dried, chopped onion

McDonald's® Hamburger Seasoning

Mustard, Ketchup ....and ..... waxed paper



The Hamburger Seasoning:

4 Tablespoons salt

2 Tablespoons Accent (msg)

1 teaspoon ground black pepper

1/4 teaspoon onion powder



Mix all ingredients well in a spice shaker with big enough holes to allow pepper to flow. Makes about 3 ounces. Use on ALL McDonald's hamburgers. (unless you're allergic to msg, then just use salt and pepper.)
The Beef Patties:

Divide 1 lb of beef into 10 equal sized balls. Form a patty out of each ball about 4 inches in diameter and 1/4 inch thick. Do this on waxed paper. Now freeze the patties for at least an hour. (this keeps them from falling apart when you grill 'em) Obviously you'll do this in advance of "burger time". It is pretty tough to make patties this small, so if you come up with 9 patties, I'll forgive you.
The Onions:

Put the dried onions in a container, oh..like Tupperware...and add water. Water should be a few inches over the top of the onions. (better to have too much water than not enough) Cover, and refrigerate about 1/2 hour. Drain the liquid, and BAM...you have McDonald's little baby onions. Cover again and refrigerate until 'burger time".
The Pickles:

McDonald's® pickle slices are unique in flavor, very sour dills. The only product I know of that comes close to the distinctive flavor is HEINZ Genuine Dills. (original sour dill.) But they don't come in slices, so slice your own VERY thin. I can't do it very well with a knife, so I use a K-tel "dial-a-slice" home vegetable slicer. ALSO....Vlasic "original" dills have that tart flavor. Make sure they're not "kosher" dills. Wal-Mart® carries Vlasic ORIGINAL dills, and you have to slice those too. (****note, these pickles are pretty small, so slice at an angle....you'll get bigger dill chips.) USE THESE PICKLES ON ALL McDONALD'S® HAMBURGERS!
The Buns:

Use the small, plain cheapo store brand hamburger buns. You know, they come 8 or 12 in a pack. Usually about 59 to 69 cents for a pack of 8. (You'll want to separate the tops, or "crowns" from the bottoms, or "heels"...as most likely they'll be connected slightly on one edge.) When it's "burger time", you'll be toasting the buns. Those instructions are coming up.

WalMart® sells a great product for regular buns---Great Value™ brand "jumbo" hamburger buns. They're almost exactly like McDonald's® buns and a little bigger than the other hamburger buns available at your supermarket.

ONE MORE THING: Before you cook these marvelous hamburgers, pre-cut 10 12"x12" sheets of waxed paper. You'll need them to wrap the burgers.
Cooking your Hamburgers!

Pre-heat your oven to warm. its lowest level, this is for later. You're going to need two electric griddles . One to grill the meat, the other to toast the buns. Pre-heat the meat griddle to 375-400°, and the bun griddle to about 350°. (this recipe has you cooking four at a time)

***note***before starting, make sure to have all of your condiments READY! (because this all happens very fast)

#1 -Toast the crowns of 4 buns (tops) Do this by laying them face down on the griddle closely together. Put a dutch oven (pot) bottom side down directly on top of the buns. (open side facing up) This is only to apply hands-free pressure to the buns so they will toast evenly. (Don't use anything TOO heavy like cast iron. You'll smash the buns.)

#2 -Lay the frozen patties on the other grill. After about 20 seconds, "sear" them by applying even pressure with the back of a metal spatula, and pushing down on the front with your free hand. (careful not to burn your fingers.) Do this only for about 2 seconds...you should hear them sizzle louder while you "sear" them. After searing them, sprinkle generously with McDonald's burger seasoning.

#3 -At this point, your buns are nearly done. They will have an even tan color when finished. Remove them, and repeat the the "bun toasting" process with the heels. (bottoms)

#4 -After about one minute since searing the patties, turn them over. Careful, don't tear the side you seared. Add another dash of Seasoning and about a teaspoon of your prepared onions. (Don't be anal and use a measuring spoon...no time...just two fingers and a thumb full.)

#5 -Now quickly dress your buns. (crown, or top side) Mustard first....five "kisses" the diameter of a pencil evenly spaced in a circle about a half inch from the edge. Then the Ketchup, (use Hunt's if you can) five squirts the size of a nickle..in the pattern found on dice. Place the pickle in the middle.

#6 -By the time you finish that, the meat will be done. (about 1 minute or 1:10 after turning) Remove the meat and tilt to the side to allow excess fat to drain off. Use your free hand to hold down the onions. Place patties onion side up on the dressed crown, top with toasted heels. (the burger will be upside-down)

#7 -Lay one finished hamburger, still upside-down, in the center of your pre-cut waxed paper. Wrap the paper around the burger tightly. It should resemble a very oblong tube with two open ends, and the burger in the middle. Then wrap the open ends underneath the bottom of the burger so it is enclosed tightly.

#8 -Place wrapped hamburger in your pre-heated oven. (remember...oven is just barely on warm) Keep 'em in there about 8-10 minutes.**** Hey! That's enough time to cook another batch. (if you do cook another batch while these are "aging properly", scrape the black stuff and burnt onions to the side before beginning.)

****PLEASE NOTE! Some ovens get too hot even on low, and this may dry out your burger. If they seem dry, next time wrap them tightly and let them sit about 5 minutes. Then ZAP 'em for 15 seconds (one at a time) in the microwave. This will complete the "Q-ing" process without over microwaving them like they do now. In fact, they almost taste better this way.
The Big Mac
BIG MAC™ Special Sauce

Ingredients:

1/4 cup KRAFT Miracle Whip

1/4 cup mayonnaise

2 Tablespoons, heaping, WISHBONE deluxe French salad dressing (the orange stuff)

1/2 Tablespoon HEINZ sweet relish

2 teaspoons, heaping, VLASIC dill pickle relish (Heinz dill relish also works)

1 teaspoon sugar

1 teaspoon dried, minced onion

1 teaspoon white vinegar

1 teaspoon ketchup

1/8 teaspoon salt

Mix everything very well in a small container. There better be no streaks! Microwave 25 seconds, and stir well again. Cover, and refrigerate at LEAST 1 hour before using.( to allow all of the flavors to "meld". ) Makes nearly 1 cup...enough for about 8 Big Macs™
Cooking your BIG MAC™

INGREDIENTS:

(this is a per sandwich recipe)

1 -regular sized sesame seed bun

1 -regular sized plain bun

2 -previously frozen regular beef patties

2 -tablespoons Big Mac sauce

2 -teaspoons reconstituted onions

1 -slice real American cheese

2 -hamburger pickle slices

1/4 Cup -shredded iceberg lettuce



COOKING:

Discard the crown half of the regular bun, retaining the heel. The cooking method for the Big Mac™ is basically the same as the regular burgers, only the bun toasting method is slightly different. In the Big Mac's case you toast the bottom (heel) first. Do this along with the extra heel. (this will be your middle bun.)

Cook the two-all-beef-patties just like the regular burgers. After the bun parts are toasted, put 1 tablespoon of "Mac sauce" on each of the heels. (toasted side.) Then add 1/8 cup shredded lettuce to each. On the true bottom bun, place one thin slice of American cheese on top of the lettuce.

On the extra "heel", the middle bun, place two pickle slices on top of the lettuce. Toast the "crown" (top) of the bun also. When the meat patties are done, place them one at a time on both prepared buns. Stack the middle bun on top of the bottom bun, and put the crown on top

For proper "aging", or "Q-ing", ...wrap the finished Big Mac® in a 12"x18" sheet of waxed paper as follows:

1...Center the burger, right side up, on the waxed paper. Fold the "long" ends of the paper up over the top. (It will resemble a tube with the burger in the center.)

2...Fold the two remaining ends underneath. Wrap snug, but don't squish it like the regular burgers.

3...Let sit 5-8 minutes, allowing the flavors to "meld"

4...Microwave, still wrapped, 15 seconds on high
McDONALD'S® "OLD-SCHOOL" CHEESEBURGER



Cook the burgers using the regular hamburger recipe and place one THIN slice of American cheese on the crown side before adding meat patty. Don't use Kraft singles or Velveeta. (or anything termed as "American processed cheese FOOD) Use only real American cheese. That is KEY! Please Note****Most slices of American cheese are too big for McDonald's® cheeseburgers. So take about 1/4" off two edges to make a smaller square.


McDonald's® Bacon Double-Cheeseburger



Ingredients:

2 prepared beef patties

1 prepared bun

2 American cheese slices

1 slice Oscar Mayer® Ready~Made™ bacon



Prepare the beef patties and buns as directed in the regular hamburger recipe. Dress the bun the same way.



Microwave the pre-cooked bacon for about 15-20 seconds, tear it in half, and lay the pieces side by side on the dressed crown. Follow that with one slice of cheese. Put cooked beef patty #1 on top of the cheese, add another slice of cheese and then beef patty #2. Add the toasted heel and wrap in a 12"x16" sheet of waxed paper. (see cooking regular hamburgers for wrapping directions) Let sit for 5-7 minutes, then microwave (still wrapped) for 15 seconds until hot.


Quarter Pounder® INGREDIENTS:



INGREDIENTS:



1 -Topp's 1/4 lb frozen beef patty

1 -sesame seed bun

1 -Tablespoon fresh onion...diced

mustard, ketchup

2 -HEINZ hamburger slices (pickles)

2 -slices real American cheese (optional)

McDonald's Hamburger Seasoning



BEEF PATTY ALTERNATIVE: If you can't find Topps™ 1/4 pound patties, use one pound ground chuck, divide into 4 equal pieces, and form the patties about 5" diameter and 1/4" thick. Do this on wax paper, and freeze until needed.



Cooking your Quarter Pounder™



Pre-heat an electric grill to 400 degrees. (If cooking more than one...also pre-heat an electric grill for toasting the sesame seed buns) Lay the beef frozen patty on the grill, and after about 20 seconds, "sear" it. Sear a little harder and a little longer than with regular hamburgers. You should apply heavy pressure for 6-8 seconds. Sprinkle liberally with McD's Hamburger Seasoning. (see regular burgers to make that) About 2½-3 minutes after searing, turn. Be careful not to tear the sear you just created. Add another dash Seasoning.



Lay the crown of the bun facedown on an unused, clean portion of the grill. It will toast very quickly, so move it around in a circular motion to prevent burning. After about 30 seconds the bun will be toasted enough. Remove to dress, and lay the heel facedown to the same spot on the grill. (If cooking more than one, follow the bun toasting instructions for the regular hamburger.)



DRESSING THE BUN: Put five "kisses" of mustard around the toasted crown about 1/2 inch from the edge, equally spaced. Then put five squirts of ketchup in the pattern of a five on dice and the size of a nickle on the toasted bun. (Make the center one the size of a quarter.) Add about a tablespoon of freshly chopped white onion, and the two pickle slices, evenly spaced.



If you're making a Quarter-Pounder with Cheese™, lay one slice of real American cheese on top of the condiments. Most cheese slices are slightly too big, so cut or tear off about 1/4 inch, making a slight rectangle.



By now...your meat should be done. (about 2½-3 more minutes after turning) Smash the beef patty with the spatula to "squeeze" out excess fat, then remove. Smash it again between the spatula and your free hand to additionally drain the fat. Lay it on top of your dressed crown and add the toasted heel. (If you're making a Quarter-Pounder with Cheese™, lay another slice of real American cheese on top of the patty before adding the heel. Position the corners off alignment with the other cheese slice)



Wrap it in a pre-cut 12x12 sheet of waxed paper and either microwave it for 15 seconds, or allow it to be "warmed" in your pre-heated (lowest setting) oven for 8-10 minutes. (or use the alternate "Q-ing" method) ENJOY!!!


McDonald's® Famous French Fries



Special Tools



Deep fryer

French Fry Cutter

(or patience for cutting potatoes)





Ingredients:



2 large Idaho russett potatoes

1/4 cup sugar

2 Tablespoons corn syrup

1½-2 cups hot water

6 cups Crisco® shortening

1/4 cup beef lard (or save the fat from previously cooked burgers)

salt



Preparing your french fries



Peel the potatoes. In a large mixing bowl, combine sugar, corn syrup, and hot water. Make sure the sugar is dissolved. Using a french fry slicer, cut the peeled potatoes into shoestrings. The potatoes should be 1/4" x 1/4" in thickness, and about 4" to 6" long. (You can do this with a knife, but it is alot of work)



Place the shoestringed potatoes into the bowl of sugar-water, and refrigerate. Let them soak about 30 minutes.



While they're soaking, pack the shortening into the deep fryer. Crank up the temperature to "full". The shortening has to pre-heat for a very long time. It will eventually liquify. After it has liquified and is at least 375°, drain the potatoes and dump them into the fryer. (be careful, it will be ferocious)



After 1 to 1½ minutes, remove the potatoes and place them on a paper towel lined plate. Let them cool 8 to 10 minutes in the refrigerator.



While they're cooling, add the lard or beef drippings to the hot Crisco®. Again, crank the temperature to full. Stir in the lard as it melts into the oil. It will blend in.



After the deep fryer is reheated to 375°-400°, add the potatoes and deep fry again. This time for 5-7 minutes until golden brown. Remove and place in a large bowl.



Sprinkle generously with salt, then "toss" the fries to mix the salt evenly. ( I suggest about 1 teaspoon of salt, maybe slightly more)



Serve hot, serve immediately, and enjoy! Depending upon the size of the potatoes, this recipe make about 2 medium sized fries.



Special Notes



Note¹ If you want more fries, double the recipe---but DON'T double the cooking oil. Just cook them in shifts, adding about 1/4 cup more Crisco® and 1 tablespoon lard for the second batch.



Note² If cooking for a minute or so, removing, and returning the fries to the oil seems like a pain in the ass, that's because it is. But it is an important "blanching" step required for that great taste.



Note³ For an easier clone of McDonald's french fries, you can use the frozen, pre-cut Ore-Ida® shoestring potatoes. Just cook them in the same combo of Crisco® and lard, skipping the "blanching" process. Cook them while still frozen for 6-10 minutes (depending upon the amount) until golden brown. They're good, but not nearly as accurate in taste and texture as the fresh recipe.


Filet~O-Fish®



You'll need a DEEP-FRYER for this one. (this is a per-serving recipe. Multiply everything by each serving needed.) Fish patty can also be baked per package directions.



1 Van de Camps frozen breaded whitefish patty*

1 small, regular hamburger bun

1 Tablespoon prepared tartar sauce

1/2 slice real American cheese

dash salt

1 12"x12" sheet of waxed paper (to wrap)



**use any square whitefish patty not extra crisp, like Mrs. Pauls, or even the store brand.



(as with the burgers, pre-heat your oven to warm. This is your warming "bin".)



Pre-heat you fryer to 375-400 degrees. After its ready, cook fish 3-5 minutes until done.(do NOT thaw first.) Remove and add a dash of salt.



In the old days, the bun was quick warmed using a steamer. We'll use the microwave. Microwave the bun about 10 seconds, until hot and steamy. (Do NOT toast the bun) Add about 1 Tablespoon of prepared tartar sauce to crown side of the bun. Place the cooked fish filet on top, add 1/2 slice american cheese centered on the fish, and add heel of the bun. Wrap in a 12"x12" sheet of waxed paper and warm in oven's lowest setting for 8-10 minutes. Dig into a fabulous Filet~0-Fish!



****************ONCE AGAIN****************

An alternate "Q-ing" method would be to wrap the sandwich tightly in wax paper, let sit for 5 minutes, and microwave on high for 15 seconds (while still wrapped.) In fact, you can use this method on ALL of the burger recipes on this site, with the exception of the McD.L.T. ("Q-ing" was a McDonald's term for helping the flavors to meld via mechanical means; ie heatlamp or microwave.)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:37:30
Wauw!!! Alweer zo'n mooie site. Errug lange laadtijd, maar bekijk de verschillende burgers eens goed!
Hier krijg je gegarandeerd honger van.
http://www.cheeseandburger.com/ (http://www.cheeseandburger.com/)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 16 June 2010, 18:40:13
Ben ik even blij dat ik net gegeten heb ...
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:42:59
Heb je ze gezien?
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 16 June 2010, 18:44:24
Ja ... maar ik krijg er nu even geen honger van.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:45:53
Moet je morgenmiddag weer even kijken.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 16 June 2010, 18:48:27
Ghehehe, ik eet om ongeveer 8, 10, 12, 3 uur en om half 6 ... resultaat: bijna nooit echt honger.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:51:56
5 hamburgers op een dag? Wist niet dat je zo'n smulpaap was.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 16 June 2010, 18:53:44
5 hamburgers op een dag? Wist niet dat je zo'n smulpaap was.

If only ...  ;D
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 18:57:28
Ik doe flauw. Maar op die site zitten pdf'jes met receptuur verstopt. Het zijn géén eenvoudige burgertjes.
Zo ingewikkeld hoef het thuis natuurlijk niet.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 16 June 2010, 18:58:49
/me strooit rustig een hoeveelheid zout en peper over JR, zodat hij minder flauw wordt
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 18:59:01
Wauw!!! Alweer zo'n mooie site. Errug lange laadtijd, maar bekijk de verschillende burgers eens goed!
Hier krijg je gegarandeerd honger van.
[url]http://www.cheeseandburger.com/[/url] ([url]http://www.cheeseandburger.com/[/url])


Volgens mij ook een fan van wisconsin, gezien alle kazen daarvandaan komen
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 19:00:46
Wauw!!! Alweer zo'n mooie site. Errug lange laadtijd, maar bekijk de verschillende burgers eens goed!
Hier krijg je gegarandeerd honger van.
[url]http://www.cheeseandburger.com/[/url] ([url]http://www.cheeseandburger.com/[/url])


Volgens mij ook een fan van wisconsin, gezien alle kazen daarvandaan komen


So I thought :

http://www.eatwisconsincheese.com/ (http://www.eatwisconsincheese.com/)

Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 19:00:54
Maar even bij de Chef at Home binnenwippen, die heeft ze ongetwijfeld allemaal in de koelkast liggen.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 19:03:05
Wisconsin "Goedda"
Quote
If you think wooden shoes are the only thing to come from Holland, think again. Gouda was first produced there more than 800 years ago. Both the age and flavor of Gouda can be determined by the color of the wax casing: red suggests mild, yellow or clear suggests aged or flavored, and black or brown suggests smoked.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 19:04:06
En de zustersite
http://grilledcheeseacademy.com/ (http://grilledcheeseacademy.com/)

Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 19:08:56
En uiteraard :

http://grilledcheeseacademy.com/marco (http://grilledcheeseacademy.com/marco)


Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 19:36:08
Oei, die sandwiches..... Maar waarom alles Wisconsin cheese moet zijn...
Redelijke kans dat de Wisconsin Gouda of Parmesan niet te vreten is.
Haal maar eens een blokje Gouda in België of Frankrijk.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Cobus on 16 June 2010, 19:38:49
Het is gewoon een grote reclame campagne van die staat

Voor ons "zelfs" eenvoudiger, omdat de meeste 'originele' producten gemakkelijk verkrijgbaar zijn
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: Johnny_Rook on 16 June 2010, 19:40:32
En dan met name de kaaslobby. Daar wordt wel erg de nadruk op gelegd. Maar de spullen zien er goed uit, eerlijk is eerlijk.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 31 August 2010, 09:47:21
http://www.cookyourbook.nl/ (http://www.cookyourbook.nl/)
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: dieco on 27 October 2010, 16:11:11
Ik weet niet of het echt iets is voor door de week, maar aangezien het wel een recept is ...  ;)

Quote
Laksa lemak

recept | oosters

In Azië zijn ze gek op maaltijdsoepen. Bij stalletjes langs de weg maar ook in de wat betere restaurants zijn ze favoriet. Laksa is ook zo’n maaltijdsoep.

Er bestaan nogal wat varianten, soms per regio of door de toevoeging van een extra ingrediënt, dat dan ook vaak in de naam terugkeert. In deze laksa lemak is de kokosmelk een belangrijke smaakmaker.

250 gram dunne (eier)mie, 200 gram tahoe, 25 gram gedroogde garnalen, 250 gram witvisfilet, 250 gram rauwe garnalen (middenmaatje), 250 gram taugé, 6 sjalotjes, 4 kleine gedroogde rode pepertjes of 1 theelepel chilipoeder, 1 serehstengel, stukje laoswortel (2 cm), 3 kemirienoten, 1 theelepel trasi, 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit), 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander (ketoembar), 1 blik kokosmelk (400 ml), zout, 4 voorjaarsuitjes, 1 rode peper, 1/2 komkommer, 3 eetlepels olie en olie om te frituren.

Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Afspoelen met koud water en in een vergiet laten uitlekken. Week de gedroogde garnaaltjes tien minuten in heet water. Hak ze daarna fijn. Snijd de tahoe in plakken van één centimeter dik. Dep ze goed droog met keukenpapier en frituur ze in een laag olie lichtbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken.

In blokjes snijden en bestrooien met een beetje zout. Snijd de visfilet in stukken en pel de garnalen. Verwijder de zwarte draad en spoel de garnalen af onder de koude kraan. Laat ze uitlekken.

Maak, indien nodig, de taugé schoon.

Pureer in een keukenmachine de sjalotjes, gedroogde rode pepertjes, in stukken gesneden sereh, laos en kemirienoten tot een pasta.

Verhit drie eetlepels olie in een flinke pan. Fruit hierin het sjalottenmengsel en voeg trasi, kurkuma en koriander toe. Roer er de fijngehakte, gewelde garnaaltjes door. Even meebakken en de kokosmelk toevoegen. Anderhalve liter water erbij doen en alles aan de kook brengen.

Voeg zout naar smaak toe (ongeveer drie theelepels). De visfilet en de garnalen erbij doen.

Laat de soep zachtjes doorkoken. Snijd ondertussen de voorjaarsuitjes en de rode peper in dunne ringetjes. Schil de komkommer. Halveer in de lengte en verwijder het zaad. Snijd de komkommer in dunne reepjes.

Verdeel de mie over vier flinke kommen. Leg hier bovenop de taugé.

Schep kokend hete bouillon met vis en garnalen in de kommen. Garneer met wat blokjes tahoe, voorjaarsuitjes, rode peper en komkommerreepjes en zet de rest er in kommetjes op tafel bij.
Title: Re: Lekkere receptjes voor door de week.
Post by: MrDie on 28 October 2010, 11:17:59
zelf al uitgeprobeerd Dieco? ;) Ziet er wel erg lekker uit, toch maar weer even naar de toko binnenkort. Trouwens, over verbloemende taal gesproken: "verwijder de zwarte draad" oftewel, trek die darm met stront uit de garnalen. Ik had afgelopen weekend een frittata gemaakt met flink wat garnalen "gepeld en schoongemaakt", jaja, ook daar kwam ik hier en daar nog best wat gevulde darmpjes tegen.

In ieder geval gaat die Laksa binnenkort een keertje in huize Dee gemaakt worden.