Ik heb nog een streekrecept gevonden. Steak Tartare gemaakt van padden, authentieke receptuur uit Zundert.
Benodigdheden:
- Levende padden, reken op 3 à 4 per persoon
- Kappertjes
- Fijn gesneden augurkjes
- Fijn gesneden ui
- Eigeel
- Worcestersaus
- Tabasco
- Vers gemalen peper
- Zout (grof?)
- Evtentueel peterselie (
)
Het best gaat het rapen van padden tijdens de zogenaamde paddentrek in de periode van Februari tot April.
Doe de levende padden in een stevige plastic zak en sla het geheel met een rubberen campinghamer tot pulp.
Bedoeling is dat we alles behalve de botjes in de tartaar verwerken, dus ook huidjes en ingewanden.
De ietwat taaie huidjes vormen een mooi contrast met de glibberige ingewanden.
Eens tot pulp geslagen, ontdoen wij de massa van de botjes, dit is even een klusje. Misschien vinden je kinderen dit leuk om te doen.
De oogjes houden we apart. Is het uitpluizen klaar, dan kan het geheel in de keukenmachine om een mooie homegene massa te krijgen
en de door jou gewenste textuur. Niet te fijn, dat doet het gerecht geen eer aan. Je moet nog duidelijk de afzonderlijke stukjes huid in de mond kunnen voelen.
Vorm hiervan mooie bolletjes met een kuiltje in het midden waar we de oogjes indoen. Dit tezamen met wat kikkerdril.
Verder afmaken als gewone steak tartare, lekker met Vlaamse frietjes.
Eet U smakelijk!!!
(Overigens is het rapen van padden eigenlijk verboden, dus wees op Uw hoede. Dit maakt het gerecht wel extra spannend.)