Author Topic: Wat eten we vandaag .....  (Read 77879 times)

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #60 on: 15 January 2010, 00:58:37 »
momenteel een broodje Gruyere kaas

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #61 on: 15 January 2010, 01:20:54 »
Ik kijk nog even. Ga ik koken? Of wederom de juspan?
Het maakt niets uit, ik ben morgen vrij.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #62 on: 15 January 2010, 01:28:13 »
Ik zou het geweest zijn, ware het niet dat een collega naar een begrafenis moet en men het wel waardeert als ik er dan wel ben. Ach, na het waterballet van vannacht was ik vanmorgen toch al een stuk later omdat ik daar eerst wat aan moest doen. We ondergaan ons lot nederig en gewillig. Als je toch per uur betaald wordt is een paar uurtjes extra ook niet heel erg.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #63 on: 14 February 2010, 19:05:50 »
MrDtm , geef mij eens een lekkere risotto suggestie.
Ik heb wat van die rijst, eigenlijk een nieuw item voor mij.
Voor jou niet, je hebt er de nodige culinaire ervaring mee.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #64 on: 14 February 2010, 19:10:56 »
Hmm risotto
erg lekker, maar een bitch to prepare

langzaam opzetten, bijna blancheren in het vocht.
een goede risotto is niet te versmaden
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #65 on: 14 February 2010, 19:12:24 »
Al het vocht moet opgenomen worden, dat weet ik dan weer wel. Liefst in de vorm van een fraaie bouillon.
Nu de praktijk nog.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #66 on: 14 February 2010, 19:18:57 »
Wiki geeft al een beetje het antwoord.

Bereiding van risotto

De bereiding van risotto vindt in vier verschillende stappen plaats. De eerste stap is het maken van een soffrito. Hierbij wordt een gesnipperde ui, eventueel samen met een teentje knoflook, gesmoord in wat boter. Ook kan men in plaats van boter olijfolie gebruiken. Soms wordt ook een deel boter en een deel olijfolie gebruikt.

De tweede stap is de tostatura, hierbij wordt de rijst in de soffrito in twee tot drie minuten aangebakken. De rijst verandert dan van wit ondoorzichtig naar een beetje glazig.

De derde stap is het toevoegen van vocht, zoals witte wijn, water en/of bouillon. Dit toevoegen van vocht gebeurt geleidelijk zodat de rijst het water langzaam op kan nemen. Het is belangrijk om de rijst om te blijven roeren. Door de voortdurende frictie, kan het zetmeel uit de korrels naar de oppervlakte van de korrels komen en opgelost worden in het kookvocht. Dit vrijkomen van zetmeel bindt de rijst en zorgt voor de kleverigheid ervan.

De vierde stap is het toevoegen van de overige ingrediënten. Deze verschillen per gerecht. In het hoofdstuk hieronder wordt een overzicht gegeven van enkele klassieke risotto's en hun typische ingrediënten.

De laatste stap is de mantecatura. Dit is een korte rustpauze van circa één minuut, gevolgd door het toevoegen van (grana) (korrelige kaas) en boter. Hierna wordt de risotto direct opgediend, het liefst zo heet mogelijk. Door het toevoegen van deze romige bestanddelen, wordt de structuur van de risotto ook wat losser.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #67 on: 14 February 2010, 19:21:43 »
Had ik al gezegd dat op deze momenten ik een verschrikkelijke hekel aan je heb !!

mijn speekselklieren doen hun naam eer aan - KLIEREN !!

En de bak met almhof citroenkwark wordt steeds minder aantrekkelijk !
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #68 on: 14 February 2010, 19:24:27 »
Ja, hey, dat is mijn tekst niet. Ik dacht dat je al uitgegeten was.
Er is een redelijke kans dat MrDtm  er nog een schepje bovenop gooit.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #69 on: 14 February 2010, 19:43:30 »
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #70 on: 14 February 2010, 19:53:12 »
Nee, maar nu wel.
Het is jammer dat het blog van Mark wat op zijn kont ligt.
Passie voor voedsel, zoveel is duidelijk.
In zijn schrijfstijl doet hij me zelfs aan the one and only MrDtm  denken.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #71 on: 14 February 2010, 20:36:39 »
En wat denk je van deze ?
 
www.wateetons.com
 
Super stijl, mooie topics, en fantastisch grappig verwoord
 
zeker de "Ah, Shit" dingetjes .... :dance:
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #72 on: 14 February 2010, 20:43:12 »


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #74 on: 15 February 2010, 22:16:28 »
Ja, hey, dat is mijn tekst niet. Ik dacht dat je al uitgegeten was.
Er is een redelijke kans dat MrDtm tm   er nog een schepje bovenop gooit.
Klein schepje dan:

Risotto is een van de koningsnummers in de keuken, een combi van pure chemie en bijna religieuze meditatieve bereiding. De stappen had Johnny al mooi opgesomd. Ik som de stappen nog een keer op met wat achtergronden bij de stappen:

Bereiding van risotto

De soffrito: Hier creeer je de smaak. Gebruik er vooral knoflook bij, maar met mate. Smoren in boter, niet alleen olijfolie. De boter zorgt samen met de ui en knoflook voor een brede smaakbasis. Smoren, dus met laag vuur de boel glazig maken en niet de boel bruinbakken. Gebruik een pan met dikke zware bodem!!!

De tostatura: een belangrijke stap om de zetmeel in de rijs te activeren. In deze stap wil je alle rijst netjes bedekt hebben met vet/olie. Eventueel een beetje boter nog toevoegen. Een minuutje of 4 roeren zodat alle korrels bedekt zijn. De rijst mag niet echt kleuren, als de puntjes van de rijst wat kleur krijgen zeker stoppen.

Eventueel nu een paar slokjes wijn in de pan om de aanbaksels los te werken en door de roeren. Als de wijn bijna volledig verdampt is kun je door naar de volgende stap:

Cottura, het toevoegen van de bouillon. De bouillon moet tegen de kook aanzitten maar niet koken. Als het niet heet genoeg is mislukt je risotto onherroepelijk, Al beginnen met opwarmen voordat je aan de soffrito begint dus. Lepel voor lepel toevoegen en (stevig) roeren. De volgende lepel er pas in als de vorige goed is opgenomen. Door de vrijkomende zetmeel zal de risotto binden. Na 12 minuutjes proeven en op smaak brengen met zout en eventuele extra ingredienten. De rijst moet nog licht al-dente zijn en een voor die je met je lepel trekt door de risotto moet langzaam vollopen.

De mantecatura: een belangrijke stap, voeg de kaas toe en wat gesneden boter. Nu kloppen of je leven er vanaf hangt. Dit geeft enerzijds binding zoals je ook sausen bindt met boter en anderzijds voeg je lucht toe aan het mengsel wat positief werkt voor de structuur maar ook de smaak. Daarna direct opdienen en direct eten. Het zetmeel in de risotto werkt door en wacht je dus te lang dan krijg je een soort havermout effect en wordt het dikke plakkerige zooi.

Als je nauwgezet de stappen uitvoert heb je na 20 minuten een perfecte risotto.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #75 on: 16 February 2010, 07:11:34 »
Daar zat ik op te wachten, dankjewel.
Het lijkt wel een opera.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #76 on: 16 February 2010, 08:57:44 »
dat zat je volgens mij niet, maar ik deed het lekker tóch :P

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #77 on: 16 February 2010, 17:55:58 »
Jawel, hoor. Culinaire poëzie in de puurste vorm.
Als je ooit een kookboek uitbrengt, wil ik het hebben.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #78 on: 16 February 2010, 18:04:38 »
Jawel, hoor. Culinaire poëzie in de puurste vorm.
Als je ooit een kookboek uitbrengt, wil ik het hebben.
Bloemen verwelken, schepen vergaan, maar lekker koken blijft altijd bestaan

Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Wat eten we vandaag .....
« Reply #79 on: 16 February 2010, 18:06:48 »
Eten ook ...

MrDtm  schrijft boek
Johnny koopt het boek
En ik proef de gerechten wel (wat een opoffering toch  ;))

Tags: