Het grote borrelpraat forum

Algemeen => Kookkunsten & tips => Topic started by: MrDie on 24 December 2009, 18:06:37

Title: Kerst kokkerel gedoe
Post by: MrDie on 24 December 2009, 18:06:37
Iedereen klaar voor de kerst? Wat komt er op tafel? Zelf koken of (jezelf) uitgenodigd bij anderen?

Morgen bij mijn moeder. Ik mag de hoofdgang maken. Vanmiddag een zijde zalm gehaald, gaat morgen in de oven met citroen, rozemarijn en wat gemarineerde tomaatjes. rustig stomen/stoven met een peutje wijn erbij.

Afgemaakt met een beetje creme-fraiche/dille en wat kaviaar.
Een boel groene garni erbij: waldorf salade, griekse salade en haricots verts.
Nog wat aardappelkroket achtige dingen en schoonzus mag nog een aardappelgratin maken.

2e dag bij schoonzus. Daar wordt het een soort buffet waar ik wat voorgerecht dingetjes voor maak. Waarschijnlijk wat kwarteleitjes in een poffertjespan bakken met wat aankleding er bovenop, wat "kroketjes van eendenmouse met een korst van pistache en peterselie, met een mango-gember confit en dan nog een parelhoenrollade met abrikoos, pruim en vijgenconfit.

De rollade en de confit gewoon zo ingekocht. Beetje makkelijk mag ook wel eens ;)
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 24 December 2009, 18:13:48
Ik weet het niet. Ik kreeg net telefonisch op mijn sodemieter waarom ik er nog niet was.
Maar bij mijn weten heb ik helemaal niets afgesproken, kan aan mij liggen, ik ben wat laks in die zaken.
Maar morgen ben ik wel bij de familie, ik zie wel wat er op tafel staat.
Mijn vader (kan goed koken) duldt toch geen enkele bemoeienis, alleen de kutklusjes.
Die mag hij ook lekker zelf doen. Dus, verrassing voor mij.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 24 December 2009, 18:27:26
Het is nu te laat, maar dit is lekker:
http://scandinavianfood.about.com/od/cookingtechniques/ss/gravlaxhowto.htm (http://scandinavianfood.about.com/od/cookingtechniques/ss/gravlaxhowto.htm)
Even doorklikken naar 8.
En het gaat echt goed bij een kerstdiner.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: René on 24 December 2009, 19:30:54
Alle twee de dagen buiten de deur uitgenodigd, als ik al moet koken/bakken dan zal het zijn als er op één van de dagen de beroemde 'doe-het-zelf' bakplaat tevoorschijn komt. En dan nog heb ik daar moeite mee om het goed te krijgen.  :@

Daarentegen ben ik wel een kei in tafel afruimen en vaatwasser inruimen, ieder zijn eigen plekje in de ketting.  :yes:
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 24 December 2009, 21:44:21
Morgen komt mijn pa eten, mijn broertje schittert van afwezigheid

Die wist 3 weken geleden te melden dat hij 2e KD "thuis" zou zijn, en of we dan ook kwamen, gezellig ...
Op mijn reactie dat ik 2e mocht werken in de avonddienst, en of hij de 1e niet kon doen, kwam (maar) geen antwoord.

Dus hij komt niet, lekker rustig .... heeft een vriendinnetje ergens verweg in zuidholland, een boerengat met 200 inwoners ( hij liep altijd te zeuren over huidige standplaats, 15000 inwoners is een gat )
nu hij werkeloos is, geniet hij ervan om huisman te zijn .... ( hij wil grote broer niet op zijn lip, om te zeuren over werken e.d. )

Maar misschien krijgen de kinderen hun verjaarskado van 2009 alsnog ... ( de jongste was/is in februari jarig, de oudste in november )

kookgebied :
1eKD
Kreeft, Gamba's, tonijn en heilbot, zalmsalade en chocoladefondue na
sla in alle maten en smaken, en salade's ook erbij, met stokbrood en kruidenboter ( 90% huisgemaakt )
 - tís dat de zalm van vorig jaar niet wou groeien in de tuin, anders de visjes ook eigen kweek -

2eKD
Werken :
Baas heeft voor lekkernij gezorgd via Sligro, salades uit een potje, broodjes en chips + nootjes
ikzelf kreeg budget van 15€ voor eigen toevoegingen, dat wordt : Sushi en fruitsalade's
de collega's ( nog2 ) nemen hun deel mee, we zien wel wat een verassing het gaat worden ....

De Xtreamer afgevuld met filmpjes, wij komen de kerst wel door zonder hard te werken
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: MrDie on 25 December 2009, 03:08:53
Ok, vanavond nog even bezig geweest met wat voorbereidingen. In ieder geval pesto gemaakt:
(http://i50.tinypic.com/2ic076w.jpg)

De ingredienten:
(http://i48.tinypic.com/2dlrj3l.jpg)(http://i47.tinypic.com/u1teo.jpg)(http://i48.tinypic.com/3588aad.jpg)(http://i45.tinypic.com/214s2vb.jpg)(http://i47.tinypic.com/1z5nmnd.jpg)(http://i45.tinypic.com/16l9z51.jpg)
(2 tenen knoflook, snuf zout, 2 el pijnboompitjes, 250 gr basilicumblaadjes, 2 el kaas (pecorino of parmezan), 300 ml niet te overheersende olie, liefst uit Ligurie.


Begin met knoflook en zout in de vijzel te pletten, of in een keukenmachine.

(http://i49.tinypic.com/nlpmx1.jpg)

Voeg de pijnboompitjes toe en plet ze snel. Niet te lang anders geven de pijnboompitjes een bittere smaak af. Nu paar blaadjes tegelijk de basilicum toevoegen en pletten. Doe je het in de keukenmachine dan de hele meuk erbij en snel malen. Ook hier weer niet te lang, anders warmt de boel op en fermenteren de basilicumblaadjes. Daarna de kaas erbij malen en als laatste de olie toevoegen.

Als het goed is heb je nu een lekkere lading pesto.

(http://i46.tinypic.com/2n036zb.jpg)

Onder een laagje olie kun je de pesto maanden bewaren in de koelkast.


Ook nog het korstkruim voor de eendemousse kroketjes gemaakt:

(http://i47.tinypic.com/309q42g.jpg)

(veel pistachenootjes, wat broodkruim, paar stukjes fijngesneden zongedroogde tomaat en snuf zout. Dat alles lekker fijngehakt en gedroogd in een (gietijzeren) pan. In de oven drogen kan natuurlijk ook)
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 25 December 2009, 09:16:23
Ik ben altijd weer onder de indruk van de manier waarop er in Huize Droopy met voedsel wordt omgegaan. Waar komt deze liefde vandaan? Van huis uit meegekregen?
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Barbarian on 26 December 2009, 04:06:12
1e kerstdag:
 voorgerechtf:2 soorten soep, champignon  crème soep en tomaten crème soep
hoofdgerecht: varkenshaas omwikkeld met bacon met champignonsaus, beenham met sinaasappelsaus, groene boontjes met spek, broccoli met kaas/basilicumsaus , aardappelkroketjes (vorm kerst).
nagerecht: bosvruchtenijs(kruisbessen) met slagroom.
koffie
2de kerstdag:
Gourmetten:
Kip. vis. biefstuk, varkenshaas, Surinaamse speklappen(eigen recept), enz, enz..
Lekkere 'Kartoffelsalade'. stokbrood, diverse kazen/boter
Allebei de  dagen heerlijk met vrouw en kids..

Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 26 December 2009, 10:27:37
Zodra ik kan ga ik wat foto's posten, maar de vrouw loopt al weer te steigeren ...

het is "oma" tijd
die moeten we 2x per jaar opzoeken ... dit jaar zelfs 3x want ze wordt 90 :)
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 26 December 2009, 15:39:59
Het voorgerecht was een verse kreeft :

(http://lh4.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI9p9rC0I/AAAAAAAACdE/iBnnYE-YdsE/s512/IMG_2796.JPG)

(http://lh4.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI-gFrb0I/AAAAAAAACdQ/CjOukteevCE/s640/IMG_2794.JPG)

(http://lh6.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI84VQd2I/AAAAAAAACc8/T42XTX0UHFI/s640/IMG_2798.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI771Nh5I/AAAAAAAACc4/s-5xWTyC_0k/s640/IMG_2799.JPG)

(http://lh4.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI5VC0W_I/AAAAAAAACck/6rmD2RW2tFo/s640/IMG_2804.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYI2PUkjfI/AAAAAAAACcE/_CsVw5Dbm5U/s640/IMG_2811.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYIyzTF2ZI/AAAAAAAACbs/7PXekECBvTI/s640/IMG_2817.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYIxKZ0qRI/AAAAAAAACbc/eb1TtxXKbzw/s512/IMG_2821.JPG)

(http://lh5.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYIv5Ovi_I/AAAAAAAACbQ/kFXnE9LHffM/s512/IMG_2824.JPG)

(http://lh3.ggpht.com/_mGoyRoXZNVg/SzYItK_8TUI/AAAAAAAACa0/ghE2D-dOmJo/s512/IMG_2831.JPG)

Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 26 December 2009, 16:03:45
Toe maar....
En dat noem jij voorgerecht?
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 26 December 2009, 23:52:33
het was "maar" een koppeltje ....

binnenkort het geheel nog eens dunnetjes overdoen, met een kreeft extra p.p.  :glare:
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 19:25:45
Beetje gekke vraag, maar wat kost zo'n koppeltje nu? Ik weet niet eens waar ik ze zou moeten halen in Utrecht.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: dieco on 27 December 2009, 20:47:03
1e kerstdag:
vrij simpel ... champignonnensoep, rundvleessalade met kleine hapjes, stokbrood, kruidenboter enzo

2e kerstdag:
aardappelkeus: aardappelkroketjes, rostischijfjes, patatjes
groentekeus: worteltjes, boontjes, stoofpeertjes
vlees: varkensrollade en voor mij gemarineerde garnalen

vandaag:
restjesdag

Het waren weer leuke, gezellige dagen ...
dieco heeft genoten!!  :yay:
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 20:54:25
Goedzo!!
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: dieco on 27 December 2009, 20:55:32
Heb jij ook leuke dagen gehad, Jeroen?
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 20:58:37
Zeker wel. We hebben het relatief eenvoudig gehouden met eten. 1e kerstdag de door mij geliefde gravad lax en een wildstoofpot van haas en everzwijn. Gisteren gewoon mie.
Maar dat maakt niet uit, niemand had honger.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: dieco on 27 December 2009, 21:03:59
Mooi zo ...  :yes:

Morgen boodschappen doen voor oud en nieuw ... dan gaan we lekker rustig gourmetten.
Eerst maar even zorgen dat dat volgegeten gevoel van de afgelopen dagen dan weer weg is  _  :ed:*
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 21:05:24
Met oud en nieuw maak ik denk ik gewoon een stamppot. Juspan staat al klaar. Ik ben niet zo van de oliebollen en appelflappen.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 27 December 2009, 21:31:44
Quote
Beetje gekke vraag, maar wat kost zo'n koppeltje nu? Ik weet niet eens waar ik ze zou moeten halen in Utrecht.

Wij hebben ze uit de excellent van de Appie, verder in het dorp ook niet te krijgen (verser)
Ik vermoed dat een beetje vishandel ze wel op ijs heeft liggen voor je, hier waren ze 10 euro / st
450grams kreeften, zagen er mooi uit iig ( ondanks de diepvries behandeling )
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Mirrrr on 27 December 2009, 22:19:29
Ons kerstdiner
Heilig avond:
Voorgerecht: Geitenkaasjes met spek en sla
Hoofdgerecht: Eend met appelsaus (recept van mijn overgrootmoeder) aardappelen en rode kool
Nagerecht: Chocoladetaart met frambozensaus

Eerste kerstdag: Gourmetten

Tweede kerstdag al het vlees wat over was van het gourmetten :P
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 22:56:48
Quote
Beetje gekke vraag, maar wat kost zo'n koppeltje nu? Ik weet niet eens waar ik ze zou moeten halen in Utrecht.

Wij hebben ze uit de excellent van de Appie, verder in het dorp ook niet te krijgen (verser)
Ik vermoed dat een beetje vishandel ze wel op ijs heeft liggen voor je, hier waren ze 10 euro / st
450grams kreeften, zagen er mooi uit iig ( ondanks de diepvries behandeling )

In de Delhaize staat het hele jaar door een bak met levende kreeften (De Delhaize die ik ken)
Dat soort fratsen mis je een beetje in Nederland.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 27 December 2009, 22:58:21
Hoofdgerecht: Eend met appelsaus (recept van mijn overgrootmoeder) aardappelen en rode kool

Secret recipe? Kom maar...
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 28 December 2009, 12:15:26
"onze" Delhaize is meer een buurtsuper, geen hypermarché

Ze hebben het basis assortiment, en soms tegen de feestdagen komen er wel luxe dingen omhoog drijven, maar verder eigenlijk weinig.

In Brasschaat zit een grotere, en die moet ook de Pfaffjes & nouveau riches Hollandaise voorzien, dus die zal meer leuk spul op voorraad hebben.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 18:37:34
In Brasschaat zit een grotere, en die moet ook de Pfaffjes & nouveau riches Hollandaise voorzien, dus die zal meer leuk spul op voorraad hebben.


Laat dat nu net de Delhaize zijn die ik bedoel. Aan de Bredabaan. En die 3km verderop in Ekeren.
Jean marie woont een klein stukje terug, op de Guyotdreef. De eerste keer dat ik hem zag, stond hij in zijn blote bast in de tuin te schoffelen, oid.
Ik herkende de hele man niet, maar degene met wie ik was wel. Ik weet nog wel dat hij ons zeer glazig stond aan te kijken.
Eén van de hoogtepunten in mijn leven.




(over kreeft, Delhaize heeft er zelfs een folder van:
http://www.delhaize.be/newyear2009/party_tips/_media/_nl/Lobster/magazine.html (http://www.delhaize.be/newyear2009/party_tips/_media/_nl/Lobster/magazine.html)    )
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 20:59:35
Wij hebben eerste Kerstdag heel onorigineel zitten gourmetten (mijn lief, mijn broer en ik). Tweede Kerstdag kwamen m'n schoonouders erbij en kwam er een Indische rijsttafel :D
Zo uit m'n hoofd bestond dat uit:
* sambal telor
* groente roerbak
* nasi koening
* pepesan (gevulde vis uit de oven, in dit geval forel)
* gestoofd runderhart
* kroepoek
* gebakken uitjes
* schapenvlees
* plakjes gebakken tempeh met zout
* rempejek (koekjes met pinda's)
* emping (notenkroepoek)
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:08:10
Ja, de Indische rijsttafel. Dat is lekker. En vaak zoveel keuze.
Dat moet je wel kunnen, hoor. Als een kaaskop die goed kan koken het maakt, wordt het waarschijnlijk toch net niets.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 21:11:05
Ja, de Indische rijsttafel. Dat is lekker. En vaak zoveel keuze.
Dat moet je wel kunnen, hoor. Als een kaaskop die goed kan koken het maakt, wordt het waarschijnlijk toch net niets.
Dus heb ik daar mijn schoonmoeder en mijn lief voor :) Mijn schoonmoeder is geboren in Jakarta (uit Nederlandse ouders, dat wel) en heeft daar een deel van haar jeugd doorgebracht. Mijn lief komt dan weliswaar gewoon uit Nederland, maar heeft leren koken van zijn moeder die het dus in Indonesië geleerd heeft. Dus dat komt wel in orde :D
Overigens ken ik nóg een kaaskop die het kan. Die heeft in Groningen het Javaans Eetcafé. Hij doet het zo goed dat hij door Indonesiërs als cateraar wordt ingehuurd.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:15:48
Je kunt het natuurlijk wel leren. Ik heb een vriend met een Indonesische vriendin, ik was daar laatst doordeweeks, en binnen no time presenteerde ze een soort kleine
rijsttaffel met tenminste 8 gerechten. Op mijn vraag of ze iedere dag zo aten was het antwoord ja. Ik was behoorlijk onder de indruk. De vijzel wordt daar dagelijks gebruikt.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 21:19:11
Het hoeft niet gek moeilijk te zijn. Ik heb in 20 minuten een goede nasi goreng op tafel staan.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:21:46
20 minuten? Hoe flik je dat kunstje? Want welbeschouwd zijn dat 2 sigaretten.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 21:32:41
Uit, prei, wortel en eventueel nog andere groenten snijden. Ui fruiten, trassi erbij (te krijgen bij de toko), kruidenmix erbij (AH nasi kruidenmix), gehakt erbij, goed aanbakken en dan de groenten erdoor. Ondertussen kook je de rest met net zoveel water als rijst (dan hoef je niet af te gieten) en die doe je er op het laatst bij. Even laten bakken en klaar.
Alleen wordt het lekkerder als je het een dag laat staan en dan nog een keer opbakt.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:38:07
Het klinkt allemaal heel logisch. Ik ga dat eens proberen, Isis, dankjewel!!
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 21:41:57
Let even op het volgende als je trassi gaat halen:
In supermarkten hadden ze altijd trassi (garnalenpasta) van Conimex. Dat is nergens meer te krijgen. Wel kan je potjes poeder krijgen, maar dat is minder lekker. Een toko in Groningen heeft het nog wel in pasta-vorm, er zit in Utrecht vast ook wel een toko die dat heeft.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:44:33
Let even op het volgende als je trassi gaat halen:
In supermarkten hadden ze altijd trassi (garnalenpasta) van Conimex. Dat is nergens meer te krijgen. Wel kan je potjes poeder krijgen, maar dat is minder lekker. Een toko in Groningen heeft het nog wel in pasta-vorm, er zit in Utrecht vast ook wel een toko die dat heeft.

Oh, zeker. Meerdere. Alles wat je NIET in de supermarkt vindt, vind je daar. Ik ga graag naar de toko.
Al is het maar voor kruiden. Daar krijg je een zak vol voor de prijs van zo'n lullig supermarktzakje.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 21:46:47
Toevoeging: in Nieuwegein zit een goede op Cityplaza.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 21:52:00
Toevoeging: in Nieuwegein zit een goede op Cityplaza.

En er zitten er 2 op Achter Clarenburg, tegenover elkaar. (vlakbij markt/Vredenburg, loop ik zo naar toe)
Nog een grote op de Croeselaan. Vast nog wel meer.
Ik kom wel vaak in Nieuwegein, ik zal die van jou eens checken.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 22:15:08
Mja, ken 'm zelf niet. Mijn lief is daar in de buurt opgegroeid (Vianen) en die wees me erop.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 22:21:44
Vianen ken ik ook. Het oude stadsgedeelte is best mooi, daar aan de lek. Een wijk als Vijfheerenlanden is weer wat minder.
Maar als je in Utrecht woont, is het wat gek dat je voor een toko naar N'gein moet uitwijken. Ik zal hem desalniettemin een keer checken.
Eigenlijk haat ik winkelcentra als Cityplaza/N'gein, Bisonspoor/Maarssen, Overvecht/Utrecht. Soort Nederlandse shopping mall?
Daar moet je eens op zaterdag komen. Gezellig onder de mensûh...










dubbel ee
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 22:36:12
Mijn schoonzusje heeft in de flats in de Vijfheerenlanden gewoond, is inderdaad niet alles. Daar vlakbij wonen mijn schoonouders. Ik ken die winkelcentra niet, hou veel meer van winkelen in gewone oude stadscentra. Overigens is de Grote Kerk van Vianen ook erg mooi.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 22:44:37
Ach, zo erg is Vijfheerenlanden niet. Ik kende vroeger een drugsdealer (beroepshalve) en die kwam toevallig uit Vijfheerenlanden. Vandaar mijn negatieve associatie.
Wat een vieze uitzuiger was dat. Als je je nu afvraagt Jeroen/drugsdealer? Hij was 'klant' bij ons en zoog ons ook uit. Op het moment van de rekening een hele hoop stampij
maken, dreigen, uitpuilende ogen, dat soort onzin. Wat een zielige teringlijer was dat. Geldt voor alle drugsrunners.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 22:50:56
Kookkunsten/Drugdealers. Vreemd topic. Ik doe het zelf.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Mirrrr on 28 December 2009, 23:05:03
Nou ja sommige drugs moet je ook uitkoken dus dan past het wel weer in dit topic
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 23:13:49
Nou ja sommige drugs moet je ook uitkoken dus dan past het wel weer in dit topic

Letterlijk Hardcore. Ik heb wel eens speed met een bankpasje staan te verhakselen, maar daar houd het wel een beetje op.
Of een xtc pil doormidden bijten in een verhouding 30/70 Wie neemt dan welk stukje?
Maar dit is al de nodige jaren geleden.
Nu weer naar mijn deegpost... Zit ik nog steeds in op een andere pagina. Gaat niet zo snel.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Isis on 28 December 2009, 23:15:53
Doet me wel denken aan mijn ouders. Die kunnen in Schotland anti-allergiepillen kopen die hier alleen op recept te krijgen zijn. Door die pillen kan mijn broer (zwaar allergisch voor katten) bij mij thuis zijn zonder te niezen. Nu nemen mijn ouders elke keer ladingen van die pillen mee als ze naar Nederland komen. Het zijn net echte drugsdealers :P
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: René on 28 December 2009, 23:19:03
Maar als je in Utrecht woont, is het wat gek dat je voor een toko naar N'gein moet uitwijken.

 ??? Zijn wij niet gewoon één grote gemeente met het zelfde netnummer? Volgens mij wonen er in Nieuwegein meer echte Utrechters dan in Utrecht (als je de studenten meetelt)  :beer:

En nu weer terug naar de kookstudio.  :B
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 23:24:56
Maar als je in Utrecht woont, is het wat gek dat je voor een toko naar N'gein moet uitwijken.

 ??? Zijn wij niet gewoon één grote gemeente met het zelfde netnummer? Volgens mij wonen er in Nieuwegein meer echte Utrechters dan in Utrecht (als je de studenten meetelt)  :beer:

En nu weer terug naar de kookstudio.  :B

Nee, dat klopt. De echte Utrechters wonen in N'gein, daar waar ze vroeger woonden, wonen nu jong afgestudeerden met een behoorlijke baan. Bepaalde volkswijken in Utrecht zijn niet volks meer. Bakfietsen, dakterrassen, gelikte lease-auto's.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 28 December 2009, 23:50:57
Maar als je in Utrecht woont, is het wat gek dat je voor een toko naar N'gein moet uitwijken.

 ??? Zijn wij niet gewoon één grote gemeente met het zelfde netnummer? Volgens mij wonen er in Nieuwegein meer echte Utrechters dan in Utrecht (als je de studenten meetelt)  :beer:

En nu weer terug naar de kookstudio.  :B

Nee, dat klopt. De echte Utrechters wonen in N'gein, daar waar ze vroeger woonden, wonen nu jong afgestudeerden met een behoorlijke baan. Bepaalde volkswijken in Utrecht zijn niet volks meer. Bakfietsen, dakterrassen, gelikte lease-auto's.

Hmmm ik vorm een beeld hier

drugsdealers, auto's - afgestudeerden ....

Volgens mij heeft Jeroen nooit duidelijk verteld wat zijn inkomstenbron is ....

nachten doorhalen, (praktische) cadeaus < waarvoor nog altijd dank >
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 28 December 2009, 23:54:10
Ach kom, daar maak ik toch geen geheim van? Suikerbieten is the future. Dat ik hier inmiddels een mooi partijtje bieten heb liggen, verschaft mij een voordeel.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Mirrrr on 28 December 2009, 23:56:21
Doet me wel denken aan mijn ouders. Die kunnen in Schotland anti-allergiepillen kopen die hier alleen op recept te krijgen zijn. Door die pillen kan mijn broer (zwaar allergisch voor katten) bij mij thuis zijn zonder te niezen. Nu nemen mijn ouders elke keer ladingen van die pillen mee als ze naar Nederland komen. Het zijn net echte drugsdealers :P
Ik heb dat ook met bepaalde pijnstillers. Ik krijg met veel moeite van de dokter 50mg maar in Spanje kan je gewoon 100 mg kopen -_-
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Cobus on 29 December 2009, 00:00:33
Future's

Die heb ik ook ooit eens verkocht

en optie's in aandelen, gouden handel was dat
( alleen jammer genoeg niet voor mijn persoontje, ik was maar een simpele belverkoper )

en met schaamrood op de kaken moet ik zeggen, dat ik voor de toenmalige vennoten voor 4 miljoen guldens heb verdiend < en dus bij hardwerkende burgers afhandig heb gemaakt > :@
Alles in het kader van een mooi plaatje en snelle centen ...
mensen die hun zwarte geld belegden, in aandelen en opties, maar waarvan in werkelijkheid "maar" 10% werd belegd,....
de rest verdween in de zakken van de directie


ik kwam op een maandagmorgen op mijn werk - werk weg - verhuisd zonder adres .....
samen met 20 collega's in hartje antwerpen, en de meeste die nog wat geld kregen ( tussen de 3 en 5000 gulden aan 'bonussen'
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 29 December 2009, 00:03:08
Niet lullen, zakken vullen.
Hey, Mirrrr, je hebt toch niet echt pijn? Want dat trek ik niet, hoor!!!!!
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Mirrrr on 29 December 2009, 00:28:24
Niet lullen, zakken vullen.
Hey, Mirrrr, je hebt toch niet echt pijn? Want dat trek ik niet, hoor!!!!!

Over mij hoef je je echt geen zorgen te maken
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: MrDie on 30 December 2009, 03:34:29
Quote
Beetje gekke vraag, maar wat kost zo'n koppeltje nu? Ik weet niet eens waar ik ze zou moeten halen in Utrecht.

Wij hebben ze uit de excellent van de Appie, verder in het dorp ook niet te krijgen (verser)
Ik vermoed dat een beetje vishandel ze wel op ijs heeft liggen voor je, hier waren ze 10 euro / st
450grams kreeften, zagen er mooi uit iig ( ondanks de diepvries behandeling )

In de Delhaize staat het hele jaar door een bak met levende kreeften (De Delhaize die ik ken)
Dat soort fratsen mis je een beetje in Nederland.
Precies, vandaag op de terugweg van Mikkie en zijn vriendjes nog even bij een Auchan gestopt net voor Lille. (bij Lesquin voor de A1 rijders) waar een keurig groot aquarium staat met een kleine 100 kreeften erin en nog een tweede met een paar sjieke jongens die wel gewoon mochten rondlopen en een paar langoustes. Sowieso is de visafdeling van een gemiddelde Franse (en Belgische) supermarkt een plaatje vergeleken bij de vacuumbakjes van de Appie. Ik ben wat dat betreft wel heel jaloers op onze zuider-(over-)buren.

MrDroopy koopt ook wel eens bij de groothandel en dat heeft gelukkig een wat groter Delhaize/Auchan gehalte, inclusief prima vis.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: MrDie on 05 January 2010, 01:02:09
Oudjaar was trouwens kaasfondue hier. Zonder wijn voor de kinders, dat was het enige minpuntje. recept zo ongeveer, er stond nl wel wijn naast dus moet even goed denken wat ik er allemaal ingegooid heb:

200 gr Gruyere
200 gr emmentaler
200 gr jonge boerenbelegen

(naar hartelust varieren, de boerenkaas is voor de pit, kun je ook een blauwadertje voor gebruiken, of gooi de emmentaler er uit voor een stuk brie, doe eens gek)

Kaas fijnsnijden, raspen, hakken (al naar gelang je de juiste attributen hebt)

50 g boter
50 g bloem

boter in pan met dikke bodem of kaasfonduepan smelten, daarna de bloem er met beleid doorheen roeren tot een roux. Deze een beetje aanzetten en dan,

300 dl bouillon (blokje, kippen- of rundvleesbouillon zou ik nemen)

de bouillon er telkens een beetje bijgieten en lekker roeren tot een mooie brij. Wanneer alle bouillon is opgenomen en je een gladde ragout hebt:

kwart citroen

de citroen uitknijpen en het sap aan de ragout toevoegen. Deze helpt om de fondue glad te krijgen.

Nu zorgen dat de ragout heet is, maar niet kookt. Anders wordt de fondue niet glad maar brokkelig. Laagste pitje dus en eventueel een vlamverdeler er onder.

De kaas in delen toevoegen en goed roeren. Als de fondue teveel afkoelt even voorzichtig het vuur weer opstoken. NIET LATEN KOKEN!!!

peterselie, liefst platte.

Als alles er in zit op smaak brengen met peper en beetje opleuken met fijngesneden peterselie (niet teveel).
Even controleren hoe de dikte is. Als te dik, nog een beetje bouillon toevoegen, als het te dun is wat binden met maizena.

Flinke lading stokbrood, blokjes salami, wat groente voor de dames (tomaatjes, broccoli/bloemkool, worteltjes, paprika) en smullen maar.

Geen last van kinderen: lekker die ragout weglaten, pak m beet 300ml wijn in de pan en aan de kook brengen (kookt bij 70 graden, goede temp om de kaas goed te smelten). Dan zorgen dat je de kaas er heel snel doorheen werkt want je wilt niet dat alle alcohol verdampt in de tussentijd. In het laatste geval gaat het kookpunt terug naar de 100 graden en wordt je kaas korrelig. Rest blijft min of meer hetzelfde.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 05 January 2010, 01:07:00
Maar waarom geen wijn voor de kinderen? Vinden ze dat vies? De alcohol vervliegt wel.
Behoudens dat, oh, zo lekker, een klassieke kaasfondue.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: MrDie on 05 January 2010, 01:09:40
Maar waarom geen wijn voor de kinderen? Vinden ze dat vies? De alcohol vervliegt wel.
Behoudens dat, oh, zo lekker, een klassieke kaasfondue.
Doe ik soms ook wel hoor, maar de kunst is juist om de alcohol zo min mogelijk te laten vervliegen en de kaas er in te hebben voor de alcohol er uitkookt. Anders wordt het al snel een kaasklont in jus.
Title: Re: Kerst kokkerel gedoe
Post by: Johnny_Rook on 05 January 2010, 01:13:40
Of de wijn splitten. Ene helft voordat de kaas erin gaat met de knoflook. De andere helft net voordat het klaar is.
Of anders kirsch.