Author Topic: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate  (Read 5950 times)

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
« Last Edit: 02 June 2010, 13:49:33 by Johnny_Rook »


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #1 on: 02 June 2010, 09:43:17 »
Zeker wel, de beroemde Foie Gras de Lundi wordt gemaakt van de lever van de papegaaiduiker. Deze heeft een groter dan gebruikelijke lever en door zijn dieet van zeevruchten een zeer bijzondere smaak.

Er zat vroeger een webshop die dat spul leverde maar die is ineens verdwenen. Volgens mij moet je het nu rechtstreeks uit Reykjavik importeren.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #2 on: 02 June 2010, 09:53:41 »
Ja, toch dus. Ik ben het ooit eens tegengekomen op internet. Ik denk dat het de favoriete pate is van Marianne Thieme.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #3 on: 02 June 2010, 10:37:23 »
ik heb ze teruggevonden, maar het telefoonnummer bestaat niet. Jammer, had best een potje willen bestellen....

http://members.multimania.nl/deliceshop/

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #4 on: 02 June 2010, 10:40:44 »
Was trouwens ook de enige winkel waar je het originele zeehonden bakvet kon krijgen. Echt zalig en nergens mee te vergelijken.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #5 on: 02 June 2010, 11:06:59 »
Ja, IJsland heeft een heel aparte keuken. Geen restaurant in West Europa dat die gerechten serveert. Daar kom je hier niet mee weg, zeehonden en papegaaiduikers. Die IJslanders vreten het gewoon op. Er zal wel veel naar Japan gaan.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #6 on: 02 June 2010, 12:12:06 »
Topkeuken hoor. Neem die papegaaiduiker, ook geheel gegrild zijn ze lekker. Smaken een beetje naar lever. Zeehond moet je een keer gegeten hebben, qua smaak uniek. Het zeehondenvet nam ik ook vaak gewoon zo, op een boterham. Even smelten in de pan zodat het er goed intrekt, net als met een bodempje jus.

Tuurlijk heb je dan allemaal van die Thiemes die gaan zeuren over huilie huilie, maar een gemiddelde papegaaiduiker of zeehond heeft het een stuk beter dan een kooikippetje, kistkalfje, ophokbiggetje etc. Zitten ze te kijken naar een reportage over zielige zeehondjes die een tikje krijgen dan is het gelijk ah wat zielig, terwijl ze nog een laatste stukje kalfsoester wegkauwen.... Zowel de zeehondjes als papegaaiduikers worden via afvangst uit het wild gehaald.

edit: bijvoorbeeld dit: http://www.nu.nl/binnenland/2260509/honderden-varkens-in-stal-schaijk-gestikt.html
« Last Edit: 02 June 2010, 12:18:40 by Little Man Looove »

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #7 on: 02 June 2010, 12:23:51 »
Heb m even verplaatst naar de kookhoek. Kreeg een hoog culinair gehalte inmiddels....

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaienlever pate
« Reply #8 on: 02 June 2010, 12:33:14 »
Ook in Engeland gaan ze gelijk weer op tilt terwijl ze zelf meester zijn in het mishandelen van lammetjes etc. Gaat Gordon Ramsey zo'n lief papegaaiduikertje in de natuur vangen, met gevaar voor eigen leven, is het ook weer zeuren over het feit dat het beestje natuurlijk ook een keertje dood moet en dus de nek omgedraaid wordt. Wat willen ze dan? M opsluiten in een kooi en laten verhongeren? Vergassen?

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/celebritynews/2474798/Chef-Gordon-Ramsay-under-fire-for-F-Word-puffin-murder.html

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #9 on: 02 June 2010, 14:02:55 »
Ik als groot ganzenleverpate liefhebber, zou die foie gras de lundi zeker wel eens willen proberen. Maar je moet er aardig diep voor in de buidel tasten. Als je het spul hier al kunt vinden. Anders een tripje Reykjavik plannen. Zou het meemogen in het vliegtuig? 


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #10 on: 02 June 2010, 15:08:49 »
Nee, dat spul is volgens mij onbetaalbaar. Als die beesten inderdaad allemaal met van die vlindernetjes gevangen worden en er vervolgens een klein k*tlevertje uitkomt, dan mag het wat kosten. Op die oude site staan prijzen van 170 euro voor een potje van 100 gram en dat is al een aantal jaartjes terug misschien.

Ik zag wel een zaak met dezelfde naam in Groningen met googlen. Zou dat dezelfde zijn? www.delice.nl Ik zie in ieder geval geen foie staan, en al helemaal niet van een papegaaiduiker.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #11 on: 02 June 2010, 15:20:32 »
1700 euro de kilo. Dat is nog meer dan yellowfin-tonijn.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #12 on: 02 June 2010, 15:34:04 »
precies, maar je hebt dan ook redelijk veel vogeltjes nodig waarschijnlijk om een leuk feestje te geven. Toch is het verschil met een Foie-gras de canard of oie wel erg groot. Een goed stukje foie uit de Perigord doet minder dan 100 per kilo, dan is die papegaaienlever toch 17 maal zo duur. Wordt je wel extra nieuwsgierig van.....

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #13 on: 02 June 2010, 15:39:30 »
herstel, hele levers in de Perigord doen minder dan 200 euro/kg, toch nog steeds een achtvoud verschil

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #14 on: 02 June 2010, 16:29:02 »
Zeehond is ook een waar culinair feest. Voor de beste recepten moet je bij de Eskimo's zijn, die hebben de kunst geperfectioneerd. Elke gram wordt gebruikt daar. Vergeleken daarmee zijn de IJslanders toch een beetje boeren.

Hier bijvoorbeeld een paar recepten: http://www.fica.k12.nf.ca/grassroots/doti/sealing_recipes.htm

Net als bij veel andere dieren zijn de jongen het lekkerst. Een zeehondenbaby is een feestje voor de smaakpapillen. Ik prefereer de gerookte zeehond, die kun je in de supermarkt halen in IJsland,



maar versgerookt is het lekkerst. Jonge zeehondjes worden dan in een oliedrum gehangen en kort warmgerookt op dennehout. De vacht schroeit dan weg en de onderhuidse vetlaag (de "blubber" zo heet dat daar) neemt een boel rook op. Daarna worden ze verder langzaam en langdurig koudgerookt totdat de smaak er volledig ingetrokken is. Met name de zuiglammetjes (of hoe noem je nu zo'n zeehondenbaby) zijn voortreffelijk.
« Last Edit: 02 June 2010, 16:36:14 by Little Man Looove »

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #15 on: 02 June 2010, 17:44:09 »
Wat trouwens ook heel lekker kan zijn is eekhoorn. In Amerika kun je dat volop eten, zeker in het zuiden. Vele varianten recepten voor squirrel. Wel belangrijk is het om de oudere beesten alleen te gebruiken voor een stoofschotel. De jonkies kun je heerlijk bakken en hebben mooi donker vlees. Geen zeehond, maar wel makkelijker te krijgen.


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #16 on: 02 June 2010, 18:33:00 »
Wat vind jij hier allemaal van Guus? Zou jij die foie gras de Lundi eten?


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #17 on: 02 June 2010, 18:34:25 »
Ik denk het niet.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #18 on: 02 June 2010, 18:36:33 »
Ook niet op een toastje op een feestje? Moet een knap feestje zijn, gezien de prijs.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Foie Gras de Lundi / Papegaaiduikerlever pate
« Reply #19 on: 02 June 2010, 18:38:05 »
Ook niet op een toastje op een feestje? Moet een knap feestje zijn, gezien de prijs.

Als ik zou weten dat het foie gras is, dan zou ik het niet eten ...

Tags: