Author Topic: Ondertussen aan de keukentafel  (Read 6251 times)

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Ondertussen aan de keukentafel
« on: 18 May 2010, 11:59:35 »
En als we het dan toch over mispels hebben:

http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopic.php?f=19&t=6175


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #1 on: 18 May 2010, 15:49:25 »
Mispunten genoeg tegen gekomen, maar mispels...... can't say I had the pleasure
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #2 on: 20 May 2010, 19:40:12 »
Zondag eten we weer asperges  :yay: :yay: :yay:


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #3 on: 20 May 2010, 19:41:59 »
Ik sla deze week over. Morgen lang weekend weg. Maar volgende week toch even langs die aspergeboer uit Bilthoven. Nu kan het nog.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #4 on: 20 May 2010, 19:43:06 »
Ik verheug me er nu al weer op ... *kwijl*

Offline MrDie

  • Inner Circle
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2632
  • Reputation Power: 49
  • MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!MrDie is awe-inspiring!
  • Awards: Double Sausage AwardDouble Sausage Award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #5 on: 21 November 2010, 02:43:16 »
Gisteren weer eens spinnenwebbensoep gemaakt. Het is er tenslotte weer het seizoen voor. Wat heb je nodig:

1 liter bouillon
1 grote ui, gesnipperd
1 teen knoflook
1 stengel selderij
ongeveer 100 gram spinnenweb (vers)
zout, peper

Het spinnenweb is lastig: je hebt een paar honderd webben nodig. Meestal ga ik 's morgens vroeg even naar het park (als het een beetje dauwig weer is, zodat je ze goed kunt zien) en haal daar snel flink wat binnen. Een stukje pvc pijp in het web steken, even draaien en op naar de volgende.

De uitjes en knoflook even aanzetten en daarna de bleekselderij erbij. Dan de bouillon erop en eea verhitten tot 70 graden. Dan het spinnenweb erbij. Beslist niet heter aangezien je op deze temperatuur de alfa-keratinen kunt afbreken. Lekker een 30 minuten laten staan. Nu gas verder open en aan de kook brengen en nog 10 minuutjes laten pruttelen.

Je kunt de soep nu zeven, maar het lekkerst is natuurlijk met de webben er nog in. Even afmaken met peper en zout en klaar is kees. Wil je het extra leuk doen: span dan een achtergehouden web over de soepkom. Door de damp van de soep zal het web vol "dauw" hangen. Eventueel een geroosterd kevertje in  het web maakt het af.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #6 on: 21 November 2010, 10:22:03 »
Excellent!
Daar weet ik wel een lekker voorafje bij:



KLIK.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #7 on: 21 November 2010, 12:47:08 »
Ik heb nog een streekrecept gevonden. Steak Tartare gemaakt van padden, authentieke receptuur uit Zundert.

Benodigdheden:

- Levende padden, reken op 3 à 4 per persoon
- Kappertjes
- Fijn gesneden augurkjes
- Fijn gesneden ui
- Eigeel
- Worcestersaus
- Tabasco
- Vers gemalen peper
- Zout (grof?)
- Evtentueel peterselie (???)

Het best gaat het rapen van padden tijdens de zogenaamde paddentrek in de periode van Februari tot April.
Doe de levende padden in een stevige plastic zak en sla het geheel met een rubberen campinghamer tot pulp.
Bedoeling is dat we alles behalve de botjes in de tartaar verwerken, dus ook huidjes en ingewanden.
De ietwat taaie huidjes vormen een mooi contrast met de glibberige ingewanden.
Eens tot pulp geslagen, ontdoen wij de massa van de botjes, dit is even een klusje. Misschien vinden je kinderen dit leuk om te doen.
De oogjes houden we apart. Is het uitpluizen klaar, dan kan het geheel in de keukenmachine om een mooie homegene massa te krijgen
en de door jou gewenste textuur. Niet te fijn, dat doet het gerecht geen eer aan. Je moet nog duidelijk de afzonderlijke stukjes huid in de mond kunnen voelen.
Vorm hiervan mooie bolletjes met een kuiltje in het midden waar we de oogjes indoen. Dit tezamen met wat kikkerdril.
Verder afmaken als gewone steak tartare, lekker met Vlaamse frietjes.

Eet U smakelijk!!!




(Overigens is het rapen van padden eigenlijk verboden, dus wees op Uw hoede. Dit maakt het gerecht wel extra spannend.)


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Cobus

  • Game moderator
  • Hero Member
  • *
  • Posts: 746
  • Reputation Power: 22
  • Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!Cobus is leading the good life!
  • A granny rulezzzzzzz!!!!!!!!
    • Twitterring fool !
  • Awards: Geek AwardFiets AwardPizza Award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #8 on: 21 November 2010, 15:55:13 »
Het rapen van Padden-verbod ondervangen wij hier, door het spannen van mylon draadjes in de loop richting van de pad
met subtiele veranderingen van de hoek lopen ze dan met een omweg in een kleine voorbereide zak, met doorzichtige achterzijde
Hierdoor zien zij hun doel, het hitsige wijfje, maar door de beperkte hersen inhoud 'denken' ze dan ze nog verder moeten, terwijl ze al tegen de achterwand aan duwen.

Beter effect geeft het als je achter de betreffende zak een laptop zet, met afspelend wijfje dat "wegloopt"
Life's a bitch,because if it were a slut it would be easy...

Offline Pepe

  • Inner Circle
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 185
  • Reputation Power: 0
  • Pepe has no influence.
  • Industrial Stove Expert
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #9 on: 21 November 2010, 15:59:09 »
ach ja, dat is alweer lang geleden zeg. Ik heb dat ooit een keertje in Aigues Mortes op dat pleintje gegeten. Heerlijk, maar let wel op waar je het eet: als ze per ongeluk een dode pad erbij tot pulp slaan, dan komen die gifstoffen in de huid vrij en loop je een halve nacht de wc-pot kusjes te geven

Nog zo'n streekgerecht:

Gevulde schapekop (sic) (authentiek recept uit Papekop)

Een heerlijk recept uit de erven van de familie Jansjong uit Papekop. De over-over-over-nou je begrijpt wel-lang geleden-vader van Marieke Jansjong zat op de grote vaart en deed regelmatig transporten van Afrika naar het Cairibisch gebied. Daar had hij een leuk recept opgedaan wat regelmatig door de arbeiders in de rimboe gegeten werd: eenvoudig te bereiden en zowel practisch als erg lekker onderweg. Dit was gebaseerd op gevulde apenkoppen. Terug in Nederland heeft hij een variant bedacht met schapen, omdat de apen die hij had meegenomen al snel op waren. Het recept werd erg populair in de Papekopse omgeving.

Ingredienten
Neem per persoon:

een (niet geslachtsrijp) schaap. Houdt er nog 1 of 2 achter de hand voor als er eentje mislukt
Jenever
Citroen
1 teen knoflook
1/2 ui
100 ml rode wijn
50 ml melk
1 gekookte aardappel
zout en peper naar smaak

Bereiding

Geef de schapen een 200ml jenever per schaap en laat het 30 minuten inwerken. Lukt dit niet direct dan zijn er speciale keeltrechters in de vakhandel verkrijgbaar. Hierna de schapen blinddoeken. Tijdens het verwijderen van de hersenpan wil je geen stress bij de diertjes, aangezien dit een penetrante smaak in het eindresultaat veroorzaakt. Door het blinddoeken icm de jenever blijven de beesten redelijk rustig. Snijdt nu rondom de hersenpan open. Gebruik hiervoor een elektrisch mes of dremel. Doe dit wel rap aangezien de diertjes tijdens het verwijderen meestal wel doorkrijgen dat er iets niet in de haak is. Leg het dekseltje in een kom met water en een beetje citroensap. Controleer of het schaap nog leeft. Indien overleden dan een andere gebruiken. Nu met een grote lepel rondom de hersenen lossteken en met een brander snel de bloedvaten onderaan de hersenstam dichtschroeien. (oorspronkelijk werd hier een gloeiend kooltje voor gebruikt. Nu kun je het hoofd lossnijden en de binnenzijde goed schoonmaken. De rest van het schaap terzijde leggen: deze kun je later verder slachten.

De hersenen in de oven zetten op 80 graden en daar ongeveer 20 minuten doorwarmen. Daarna terug in de schedel plaatsen, melk toevoegen en met een stamper fijnstampen. (eventueel een staafmixer gebruiken) Ondertussen de knoflook en de ui fruiten in een koekenpan. Zodra ze glazig zijn de gekookte aardappel toevoegen en alles even doorwarmen. Afblussen met de rode wijn en alles toevoegen aan het hersenmengsel. Nog even goed doorroeren en afmaken met zout en peper. Het dekseltje terugplaatsen en serveren met een lepel. Daarnaast een pan gekookte bruine bonen en spekjes op tafel zetten. Iedereen kan dan naar believen af en toe een schep bonen in zijn hersenpannetje scheppen.

Een lekkere stevige Bordeaux erbij serveren en smullen maar.
Supplier of stoves in any size: for any mother-in-law we have a stove available. Our stoves will give you that deep burning sensation.

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #10 on: 21 November 2010, 17:13:23 »
Recept Luikse gehaktballen met sluik haar, heerlijk voor doordeweeks.

Nodig:

500 gram gehakt halfom

een flinke bos sluik haar

4 witte boterhammen zonder korst

2 sjalotten, fijngesnipperd

beetje tijm, bonenkruid en gemalen laurier

1 ui, gehakt

neutrale olie

1 dikke eetlepel bloem

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel azijn

2 eetlepels appel- of perenstroop

2 dl bouillon


De agglomeratie Luik heeft van oudsher een flinke Italiaanse bejaardenpopulatie, totaal niet geïntegreerd, behalve als het om eten gaat. Vandaar de vele stallen met sluik Italiaans haar. Daar namen we wat mee van huis. Nu zaten we achter boulets liégois bij Lequet, met bier in het glas en zon op de bol. Smakelijk, die ballen, in een zoetige saus waar de sluike haren doorheen gaan:

Week het brood even in melk of water, knijp het uit en kneed het door het gehakt, samen met de kruiden, de helft van het sluike haar, sjalotten, peper en zout (geen ei, inderdaad!). Grondig en lang kneden zorgt voor ballen die niet uit elkaar vallen. Vorm er en stuk of acht ballen van.

Fruit de ui in wat olie glazig. Bestrooi met bloem en roer. Voeg er de tomatenpuree, azijn en de appelstroop bij en roer glad. Nu de andere helft sluik haar erbij. Voeg de bouillon toe en laat heel zachtjes pruttelen.

Bak de gehaktballen aan in wat olie en laat ze daarna een half uurtje garen in de saus. Erbij: roggebrood.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #11 on: 21 November 2010, 18:12:53 »
Oh, ik ga donderdag naar de kapper dus als iemand mijn haar wil hebben ...  ;D
Of er een flinke bos afgaat, betwijfel ik alleen wel ... maar alle beetjes helpen, toch?

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #12 on: 21 November 2010, 18:22:09 »
Heb jij sluik haar dan? Dat is wel belangrijk.
Te dik haar of kroeshaar overheerst in de gehaktbal en de saus.
Zelfs al je er maar heel weinig van gebruikt.
Maar indien ja, neem het maar mee.
Ik doe een moord voor een goede sluike Luikse haarbal.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #13 on: 21 November 2010, 18:26:32 »
Nog een oude bekende, dierenboter.

Met neme 250gram boter en ongeveer 150 gram pissebedden.
Pissebedden fijnstampen in een vijzel.
Intussen boter smelten in een steelpannetje.
Dit goed mengen en weer laten opstijven in de koelkast.
Stokbroodje erbij en smeren maar.

Lekker met cassis.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #14 on: 21 November 2010, 18:29:13 »
En morgen behandel ik hier een mousse van dode brasem.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #15 on: 22 November 2010, 18:04:48 »
Zoals beloofd, het recept van een lekkere en snel te maken mousse van dode brasem.

Allereerst even, waar vind je dode brasem? De visboer heeft deze soort namelijk haast nooit op voorraad,
indien wel, dan is er waarschijnlijk iets mis. We zoeken onze brasem dus zelf.
Eenieder kent wel die hoekjes van vijvers of slootjes waar zich vuilnis pleegt te verzamelen, daar hebben we de meeste kans.

2 plaatjes om het te verduidelijken:

Dit zoeken we dus:


Ja, daar is er eentje!


INGREDIENTEN

    * 1 grote of 2 wat kleinere dode brasems
    * 1 zakje verse bieslook (25 gram)
    * 1/2 pakje MonChou zacht en luchtig (a 200 gram)
    * (versgemalen) peper
    * 4 sneetjes boerenvolkoren sesambrood



BEREIDINGSWIJZE

Prik eerst wat gaatjes in de brasem om het gas te laten ontsnappen. Dit is het beste moment om intens te genieten van het overweldigende aroma van datgene wat we straks op ons bord krijgen.
Ontdoe de brasem van huid en schubben, bij dode brasem laat deze makkelijk los. Bewaar echter de staart, rugvin en anaalvinnen. Ontdoe de brasem van evt. maden en wormpjes.
De helft van de brasem in kleine stukjes snijden. De bieslook fijnknippen, 8 sprietjes apart houden voor de garnering. De MonChou, brasem en bieslook mengen. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper. De mousse over de rest van de plakjes brasem verdelen en oprollen. De rolletjes brasem over vier bordjes verdelen. Het brood roosteren en diagonaal doorsnijden. De brasemrolletjes garneren met bieslook en de vinnen die we bewaard hebben. Probeer hier een soort bloem van te maken.  Serveren met brood.


Ik drink er graag een flesje gekoelde Chablis bij.


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #16 on: 22 November 2010, 18:37:53 »
Ergens achterin een heel oud receptenboekje vond ik het recept voor de klassieke bereiding van 'Engerlingen op z'n Drents'. En het zag er zo lekker uit, dat ik heb besloten dit recept met jullie te delen ...

Wat heb je nodig?

Een flinke hoeveelheid engerlingen (zo groot mogelijk)
Paardenvijgen
Zout
Peper
Soda
Sateprikkers
Eeltschraapsel
Ochtendurine van een zwangere vrouw
Muizenkeutels
Konijnenkeutels


Allereerst gaan we de engerlingen 'schoon' maken door, net als bij garnalen, het darmkanaal eruit te trekken.
Dan de paardenvijgen. Het is de bedoeling dat je al het vocht uit de vijg knijpt en in een bak opvangt. Je mag eventueel handschoenen aan doen, maar in het originele recept wordt uitdrukkelijk gesproken over blote handen. Op die manier krijgt het recept namelijk iets 'eigens'. Als je daarmee klaar bent, laat je alle engerlingen een nacht in de koelkast weken in het vijgenvocht. Voeg voor de smaak wat peper, zout en een heel klein beetje soda toe.

De volgende morgen vis je alle engerlingen uit het vijgenvocht. Daarna prik je IN DE LENGTE door elk beestje een sateprikker. Pas op, want engerlingen willen nog wel eens spontaan exploderen als je dat doet. Vandaar de flinke hoeveelheid die je moet hebben. Daarna (en dus niet ervoor!!) ga je de paneer maken. Daarvoor heb je vrij veel eelt nodig, bij voorkeur van zweetvoeten in verband met de smaak. Tussendoor kun je je grillpan alvast op laten warmen.

1. doop de engerlingen nog eenmaal diep in het vijgenvocht
2. rol ze door de paneer tot ze helemaal bedekt zijn

Leg alle prikkers+engerlingen voorzichtig op de grill. Ook dan kunnen er hier en daar nog wel wat beestjes ontploffen. Binnen 10 seconden zijn de engerlingen klaar en kunnen ze opgediend worden.

Traditioneel is het de bedoeling dat je een uitgeknepen paardenvijg als onderlaag op een bord legt, daar overheen wat blaadjes frisse sla. En daar bovenop rangschik je de gegrillde engerlingen, die je daarna eventueel nog kunt afmaken met een klein scheutje ochtendurine van een ongestelde vrouw. (Diezelfde ochtendurine smaakt er trouwens ook heerlijk bij als drankje). Muizen- en konijnenkeuteltjes als garnering et voila!

Offline dieco

  • Merchants
  • Newbie
  • ******
  • Posts: 0
  • Reputation Power: 72
  • dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!dieco is awe-inspiring!
  • Awards: Goede oortjes awardDieco AwardPurple HeartHonorable Lady AwardSchatje-awardLiefste donkerblonde van 1.72mHeldin awardallerallerliefste award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #17 on: 22 November 2010, 19:08:51 »
Voorloper van de muizen- en kikkerschuimpjes

Het makkelijkste is het om dode muizen en kikkers te gebruiken, maar als je er fit genoeg voor bent kun je natuurlijk ook 'verse' gebruiken. De volgende stap is een klein beetje goor maar noodzakelijk.

Breng een middelgrote haaknaald in via de anus van het betreffende (in het geval van vers: inmiddels dode) beestje. Beweeg de naald in, uit en zijwaarts waarbij je de naald telkens een kwartslag draait. Als je het idee hebt dat de inhoud vloeibaar is, haal je de haaknaald eruit. Pak daarna een stevig rietje en zuig voorzichtig de vloeistof eruit en spuug deze daarna uit in een bakje. Let wel op: aparte bakjes voor kikkers en muizen!! Dit bewaar je voor zometeen.

Als je op die manier alle muizen en kikkers leeg hebt gezogen, kun je de vulling gaan maken.
De basis is de vloeistof die je er zojuist uit gezogen hebt.
Daar doorheen mix je achtereenvolgend: speculaaskruiden, klein beetje zout en een heel klein beetje oorsmeer.
Als de vulling niet stevig genoeg is kun je er altijd nog heel gedoseerd wat broodkruimels doorheen mengen.

Goed, ik ga er nu vanuit dat de vulling stevig is. Het mag op dit punt absoluut niet meer van je lepel 'lopen' maar ook weer niet zo dik zijn als brooddeeg.
Pak nu een iets dikker rietje. Zuig wat vulling op, breng het rietje wederom via de anus van de kikker/muis in en blaas het voorzichtig naar binnen. Herhaal dit tot de kikker/muis zijn normale vorm weer terug heeft gekregen. Daarna laat je het geheel opstijven in de koelkast (dit kan tot ongeveer een dag duren).

Haal daarna alle beestjes er weer uit en zet ze op hun pootjes met de snuitjes naar het midden op een groot dienblad.

Nu zul je je misschien afvragen hoe je zoiets eet ... maar dat is simpel.
In het midden van het dienblad leg je schilmesjes neer. Gebruik niet hetzelfde mesje voor muisjes en kikkertjes!!
Je snijdt het buikje vanaf de anus richting het snuitje door. Daarna pel je de huid er makkelijk af en komt er een overheerlijk hapje te voorschijn!! Erg leuk voor kinderen EN volwassenen en garantie voor een geweldige lekker neukdier van me-avond.

Bon appetit!!

Offline Johnny_Rook

  • Global Moderator
  • Newbie
  • *****
  • Posts: 2
  • Reputation Power: 232
  • Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!Johnny_Rook is awe-inspiring!
  • Waterbedspecialiste
  • Awards: Pizzabakker-awardZeebonk awardHart van TruusLolbroek-award
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #18 on: 22 November 2010, 19:21:20 »
Voor de echte liefhebber. Fresh floating food. Even doorscrollen:
http://www.chinasmack.com/2010/pictures/filthy-india-photos-chinese-netizen-reactions.html


Ik hou van schorseneren

hier stond een keiharde raket...


Offline Dick Pasgier

  • Inner Circle
  • Starter
  • *****
  • Posts: 10
  • Reputation Power: 0
  • Dick Pasgier has no influence.
Re: Ondertussen aan de keukentafel
« Reply #19 on: 23 November 2010, 10:23:59 »
Het is jammer dat het sociaal nog steeds niet geaccepteerd is om organen die niet voor transpantatie in aanmerking komen geen derde kans te geven. De smaak is onvergelijkbaar. Ik ben in de gelukkige omstandigheid een aantal aardige trips gemaakt te hebben naar wat culinaire hotspots waar nog menselijk orgaanvlees op de kaart staat. Ook in Nederland zijn een paar adresjes, maar uiteraard erg underground. Mijn persoonlijke favoriet zijn niertjes.

Tags: